ГЕРБ-СДС отказаха втория мандата за съставяне на правителство

ТОП НОВИНИ

Президентът Румен Радев връчи на ГЕРБ-СДС втория проучвателен мандат за съставяне на правителство.

От партията върнаха папката веднага.

„Парламентарната група няма да упражни правото за реализиране на проучвателен мандат за съставяне на правителство в 47-ото Народно събрание и няма да посочва премиер“, заяви Десислав Атанасова.

Това означава, че има още само един шанс да бъде излъчено правителство от това НС – с третия мандат. Три партии вече дадоха заявка, че са готови направят опит да съставят кабинет – „Демократична България“, БСП и ИТН. И трите партии подчертаха, че са готови да разговарят единствено в рамките на разпадналата се четворна коалиция.

Президентът преди ден обяви, че преди да избере коя ще е партийната сила, която ще получи правото да състави кабинет, ще проведе консултации с всички парламентарни партии.

Преди седмица стана ясно, че ново правителство с мандат на „Продължаваме промяната“ в настоящия парламент няма да има. Кандидатът за премиер Асен Василев върна на президента Румен Радев неизпълнен мандат за кабинет.

Въпреки разговорите и усилията през последната седмица, „Продължаваме промяната“ не можаха да съберат парламентарна подкрепа от 121 депутати за съставяне на правителство. Час преди да върне мандата, Асен Василев говори пред медиите в парламента и обясни, че 4 гласа не са достигнали за събиране на необходимата подкрепа./бнт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *