Йорданова: МС одобри законопроект, свързан с домашното насилие(ВИДЕО)

България ПОЛИТИКА

Министерският съвет е одобрил законопроект за изменение и допълнение на Закона за домашното насилие, обяви правосъдният министър в оставка Надежда Йорданова. Тя подчерта, че това е била една от мерките, включени в коалиционното споразумение.

„Засилваме защитата на жертвите на домашно насилие, като увеличаваме обхвата на тази защита. Правим я по-достъпна и по-бърза. Същевременно, даваме възможност за безплатна правна помощ в по-голяма част от производствата. Увеличаваме мерките за защита и въвеждаме нови”, обясни тя.

Сред новите мерки за защита, които се въвеждат, са забрана за притежание и носене на огнестрелно оръжие, боеприпаси и пиротехнически средства. Въвежда се задължение за изграждане на информационна система, която да поддържа статистика за различните случаи на домашно насилие.

Йорданова обяви още, че се създава национален орган, който да координира и следи изпълнението на всички политики, свързани с домашното насилие. „Държавата се ангажира да изгражда и подкрепя убежищата за защита, за да имат жертвите на домашно насилие достъп и изграждането и въвеждането на консултативни центрове”, добави правосъдният министър.

Тя подчерта, че се засилва превенцията, за да могат да бъдат ограничени случаите на домашно насилие. „Последните месеци те продължават да ескалират. Този законопроект беше широко подкрепен от неправителствения сектор с изключително голям и задълбочен дебат. И е една много добра крачка напред за превенцията и защитата от домашно насилие”, отчете Йорданова.

Министерският съвет е приел още Закона за изменение и допълнение на търговския закон. Това е една от важните мерки в Плана за възстановяване и устойчивост. „Със законопроекта се цели да се решат няколко групи въпроси. Производството по несъстоятелност да стане по-бързо, по-ефективно и по-евтино. Освен това, производството по стабилизация също да стане по-ефективно”, каза Йорданова.

По думите на министъра за първи път в България се регламентират мерки за производство по несъстоятелност и за стабилизация на физически лица. „Става въпрос за тези със свободни професии, които нямат едноличен търговец или някаква друга търговска форма за своята дейност. По този начин им даваме право за втори шанс в стопанския оборот”, подчерта тя. 

Законопроектът въвежда и изисквания на европейското законодателство. Йорданова го определи като изключително важен за икономическия живот на страната.

Йорданова посочи, че мерките, които Министерството на правосъдието изпълнява от Плана за възстановяване и устойчивост, „вървят все по-напред”. Предстои да бъдат внесени още законопроекти, сред които е и този за разследване и търсене на отговорност на главния прокурор. Експертните дебати по него вече са приключили.

Коментар тя направи и за това дали има информация от Европейската комисия за експертизата на снимките с кюлчетата и парите, заснети в резиденция „Бояна”.

„Аз се осведомих от медиите, че главният прокурор е уведомил Европейския парламент – народен представител от конкретна политическа сила, по този въпрос. Министерството на правосъдието дотолкова, доколкото няма правомощия да наблюдава конкретно досъдебно производство, не разполага с тази експертиза”, уточни Йорданова.

Правосъдният министър в оставка посочи, че очаква главният прокурор Иван Гешев да дължи „същото уважение и ниво на информираност” и спрямо българските народни представители. „Обичайно главният прокурор отказва да информира българското Народно събрание по текущи производства”, разясни Йорданова./нова тв

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *