Хлябът поевтиня навсякъде в Благоевград, но по брашно пак сме най-скъпи в страната с 2 лв./кг

ОБЩИНА БЛАГОЕВГРАД ТОП НОВИНИ

През миналата седмица цените на основните хранителни стоки, зеленчуци и плодове в Пиринско най-сетне спряха да поскъпват, но някои от тях все още държат Благоевград под №1 в таблицата на най-скъпите региони в страната.

Въпреки че дори и в кварталните магазини цената на хляба падна с 20 ст. и за някои от видовете хляб от 700 гр. вече е под 2 лв., брашното неизменно е най-скъпото в страната – според седмичната статистика на Министерството на земеделието и храните в благоевградските и кюстендилските бакалии е по 2 лв. кг, като повече плащат само в Силистра – 2,07 лв., и Шумен – 2,14 лв. Средните цени в страната на брашно тип 500 са 1,73 лв./кг в големите вериги и 1,85 в по-малките магазини, като за седмицата е отбелязано намаление с 1,6%.

Поевтиняването заобиколи и пилешкото, което в Благоевград твърдо държи 8,10 лв. за килограм прясно охладено и отново по-висока е цената само в Шумен, където е 8,50.

Цена от 2,48 лв. за 1 кг на едро поставя Благоевград втори по скъпотия и по отношение на захарта. Любопитно е, че в магазините тя е 2,35 лв./кг, което означава, че се продават стари количества и до седмица цената ще тръгне нагоре. По останалите борси средната цена на бялата кристална захар е 2,16 лв./кг.

Без промяна са яйцата, които в Благоевград и Кюстендил продължават да са едни от най-евтините в страната – по 31 ст., а на другия полюс е Перник с единична цена от 40 ст., която е най-високата за страната.

Олиото бележи леко поевтиняване, но не и в Благоевград, където литър в малките магазини се продава за 5,93 лв., а в големите – по 5,49 лв. Вчера обаче една от най-популярните марки олио зареди магазините с олио на цена с 1 лв. надолу и най-вероятно другата седмица ще може да се отчете поевтиняване.

На стоковата борса оранжерийните домати поскъпнаха с 2,2% и са 2,28 лв./кг на едро.

Краставиците са без изменение, а пресните картофи свалиха 6,3% от цената си.

Най-голямо е поевтиняването при ябълките – с 8%, и кайсиите – 8,1%, но намалението с 10-15 ст. за килограм все още не е намерило отражение в цените на дребно./struma.bg, сн: архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *