Кукушева от Браншовия съюз на хлебарите: Няма да има продоволствена криза

ТОП НОВИНИ

поред нея българският хляб няма да е от украинска пшеница

Законът за 0% ДДС на хляба и 0%ДДС на брашното е в сила. И той вече се отразява на кошницата на потребителя. „В момента няма да говорим за брашно, защото все още не ползваме брашно с 0% ДДС – от вчера няма реализирана сделка, но при хляба във всички търговски вериги – и български, и чужди – цените са намалени с 20%. Отделни са промоциите“. Това обяви в ефира на „Събуди се по NOVA Мариана Кукушева, предс на Националния браншови съюз на

„Това е трайно, поне за една календарна година“, посочи Кукушева. Според нея премахването на ДДС е абсолютно социална мярка, станала възможна благодарение на всички полотически сили. „Случи се за първи път приемане на социална мярка. И ако някой колега си представя, че може да прибере тези 20% или част от тях, това е типичен пример на сива икономика и спекула“.

На въпрос как може да се различи сивия от белия сектор, тя бе категорична: „Там, където са намалени с 20% всички видове хляб – това е белият сектор. За всички останали има съмнения“.

По думите ѝ дефиницията за хляб включва всички типове хлябове. Закуските и сладкарските изделия са останали извън обсега на тази мярка. „Очаквам при влизане в сила на 0% на брашното, и там да има намаление“. Поне един месец ни трябва, за да усетим и липсата на ДДС при него, добави Кукушева. 

Зърнената реколта в света е добра и цените ще са достъпни. „Официално знам, ако е вярна моята информация, че няма официален внос от Украйна“, категорична бе тя за пшеницата. „Нямаме притеснения, че българският хляб ще се произвежда от украинска пшеница“.

Кукушева припомни и че сме на първо място в света по производство на зърно на глава от населението. Очакваме 7 млн. тона от пшеница. Да нямаме никакво място за притеснение и да запазим оптимизма призова браншовикът./нова тв

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *