Между 16% и 20% е намалението в цената на хляба след нулевото ДДС

България

влезе в сила нулевата ставка на ДДС върху хляба и брашното. В Пловдив цената на тези продукти беше намалена главно в магазините от големите вериги. По-малките производители и търговци предпочетоха да изчакат новата седмица и сами да преценят дали и с колко да коригират продажните цени. Хлебопроизводителите не скриха опасенията си, че галопиращата инфлация скоро ще изяде облекчението, свързано с премахването на ДДС върху хляба.

В някои от големите вериги супермаркети хлябът и брашното вече са с нови цени намалението е между 16 и 20%. Дори има специални информационни табели, които обясняват понижението с новите законови промени за нулево ДДС върху тези продукти. В по-малките пекарни обаче цената на хляба днес остана непроменена.

Според производителите растящите цени на вода, ток, газ, транспорт оскъпяват драстично хлебните изделия, чието търсене по принцип през лятото намалява. Цената на пшеницата също расте.

Намаляването на ДДС не смятам, че ще намали цената на хляба рязко или ако я намали, аз виждам като максимум 10%, но за това можем да говорим след жътва. Зависи колко е успешна жътва, зависи каква част от суровината ще остане в България, смята Димитър Йолтов, пекар.

Производителите ще могат да усетят облекчението едва след месец, тъй като сега внасят ДДС за юни.

При всички случаи обаче, новата мярка ще доведе до намаляване на сивия сектор./бнт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *