Отнемат лиценза на федерацията ни по вдигане на тежести

СПОРТ

Министърът на младежта и спорта в оставка Радостин Василев се срещна с председателя на Българската федерация по вдигане на тежести Неделчо Колев и след поредния отказ от негова страна за конструктивен диалог и предоставяне на необходимите документи за финансиране, от министерството съобщиха, че пред тях има само пред една опция – да спрат финансирането на БФВТ и да отнемат лиценза на федерацията.

„Неделчо Колев се показа като човек, който не е в състояние да управлява БФВТ поради непреодолими дефицити отвъд личния си интерес, се казва в съобщението на ММС.

Той отказва да спазва каквито и да било срокове, да има изрядни документи, да изразходва държавни средства по предназначение, а не по лична преценка.

От ММС посочиха фактологията по казуса:

– Просрочено задължение по споразумение от 15 април 2022 г.,което е за изискуемо задължение в общ размер на 31 193,56 лв., произтичащо от Програмата за олимпийска подготовка и Програмата за развитие на спорта за високи постижения за 2021 г. Съгласно чл. 1 на гореспоменатото споразумение падежът на втората вноска в размер на 2 600лв. е 15 юни 2022 г. Към днешна дата тази вноска все още не е изпълнена.

– Заявките за средства на Българската федерация по вдигане на тежести (БФВТ) за месеците юни и юли са задържани. Освен това тези заявки са направени и извън срока  до 20-о число на предходния месец. За същото БФВТ е уведомена писмено.

– БФВТ не е предоставила всички договори със спортисти, треньори и длъжностни лица съгласно чл. 11 от договора по Програмата за финансово подпомагане на дейности в областта на спорта за високи постижения за 2022 г.

–  Към момента БФВТ подлежи на отнемане на лиценз поради непредоставени документи в срок по чл. 30. Министерството на младежта и спорта си запазва правото следващата седмица да предприеме действие по отнемане на спортния лиценз на БФВТ.

„Министър Василев отправя последно предупреждение към Неделчо Колев и ако от негова страна не бъдат предприети никакви мерки, през следващата седмица ще бъде отнет лицензът на БФВТ.

Това означава, че действията на Неделчо Колев ще доведат до невъзможност за участия на националния отбор на световни и европейски форуми и завоюване на олимпийски квоти.

ММС вече частично обезпечи финансирането на състезателите от осем клуба в щангите с допуснато допълнително финансиране за успехите им.

Спортистите няма как да страдат заради спорове и нехайство от страна на ръководителите им“, се казва още в изявлението на ММС./бнр

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *