Ангел Кунчев: Пунктове за поставяне на ваксини срещу Covid-19 ще бъдат открити в по-големите болници в страната

България ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

Пунктове за поставяне на ваксини срещу Covid-19 ще бъдат открити в по-големите болници в страната. Това обяви в Габрово главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, който се срещна с лекари от доболничната помощ и здравни служители.

Достъпът до ваксини срещу Covid-19 ще бъде гарантиран чрез пунктове в по-големите болници у нас, посочи главният държавен здравен инспектор и напомни, че имунизационните кабинети в регионалните здравни инспекции по места също работят.

Засега не се налага въвеждането на противоепидемични мерки, макар увеличаването на случаите на инфектирани в последните две седмици, посочи доц. Кунчев:

„Някакъв особен натиск над болниците все още няма. Горе-долу така е и в Западна Европа, което показва, че тези характеристики на вируса се потвърждават: по-лесно заразен, по-малко опасен“.

Системата с Covid-зоните вече е проиграна и дали ще бъдат разкрити повторно, зависи от заболеваемостта и това доколко е натоварена системата, посочи главният здравен инспектор и добави, че е трудно да се прогнозира до какви нива ще достигне разпространението на инфекцията:

„В това, че повече хора ще се срещнат с вируса и ще го изкарат леко, на крака за два, три, пет дни, няма нищо толкова фатално. С две думи, ако коронавирусът продължава да се превръща в обикновен респираторен вирус като грипния, то това е добре дошло. Дали ще продължи така обаче, никой не може да каже, защото пък и промените в него продължават“.

Комуникацията между лекари и пациенти по проблемите на имунизациите беше тема на проведената в Габрово дискусия с участието на главния здравен инспектори, лекари от доболничната помощ и здравни специалисти./бнр

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *