Зеленски призова за международна помощ за възстановяването на Украйна след войната

ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЕВРОПА

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова за международна помощ за възстановяването на страната след края на войната, предаде ДПА.

„Необходимо е не само да бъде възстановено всичко, което са унищожили окупаторите, но и да се положат основите на нашия живот – безопасен, модерен, удобен, достъпен“, каза той в среднощното си видеообръщение. По думите му ще са нужни „огромни инвестиции, милиарди, нови технологии, по-добри практики, нови институции и разбира се реформи“.

„Няма значение колко ни е трудно днес; не трябва да забравяме, че ще има утре“, допълни украинският президент.

Зеленски използва видеообръщението си, за да напомни на своите съграждани, че войната е далеч от своя край. „Нейната жестокост се засилва на някои место и това не бива да се забравя“, каза той и призова украинците да помагат на пострадалите в конфликта.

За понеделник в Лугано, Швейцария, е насрочена конференция на потенциални около 40 донора, на която правителството в Киев възнамерява за пръв път да изложи приоритетите си за възстановяването на опустошената от войната страна.

„Всъщност това е най-големият икономически проект на нашето време в Европа и изключителна възможност за изява на всяка държава, на всяка компания, които ще поканим да работят в Украйна“, каза Володимир Зеленски, цитиран от украинската агенция УНИАН. Той добави, че от бойните действия е пострадала територията на десет области в страната. /Novini.bg; сн. © Getty Images/Guliver (архив)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *