БСП и ДБ ще подкрепят ПП за новото правителство

България

БСП и „Демократична България“ ще подкрепят нов кабинет, съставен с мандата на „Продължаваме промяната“. Това стана ясно след първия кръг от преговори между партиите. ПП обаче още няма подкрепа на 121 депутати за парламентарно мнозинство и разговорите продължават утре – с отцепилите се от „Има такъв народ“ депутати.Програма на управление до края на годината.

Първата среща от преговорите се проведе с БСП, с които до скоро имаха изострени отношения заради решението за екстрадиране на 70 служители на руското посолство. След като ПП изпълниха искането на левицата да сменят предложението си за премиер, от партията на Корнелия Нинова смекчиха тона.

След срещата със социалистите Асен Василев обяви, че са успели да постигнат съгласие по приоритетите на правителството. „Постигнахме също съгласие да се изготви в много кратки срокове програма от експертните екипи, която да бъде приета и на политическо ниво и която да залегне с ясни срокове и ангажменти какво ще се случи от сега до края на годината като реформи и дейности. Силно вярвам, че ще успеем да направим правителство, което да продължи да работи за интересите на България, както първият кабинет“, изтъкна той.

„На първата среща от преговорния процес отчетохме доброто, което постигнахме за 6 месеца, а то не е малко“, заяви от своя страна Корнелия Нинова. „Дадохме си сметка за слабостите, които проявихме, а една от тях, е че не подготвихме от самото начало ясна програма със задачи и срокове. Затова днес коригираме тази слабост. Разбрахме се екипи от по трима души от всяка партия да изготвят такава програма с политически приоритети, но и конкретна законодателна рамка за 6 месеца“, добави тя и уточни, че ПП са се съгласили в тази програма да залегнат теми като здравеопазване, образование, социална политика и възстановяване на икономиката, както и БСП приемат техните приоритети – борба с корупцията, КПКОНПИ, промени в съдебната система.Отчели са като слабост и грешки в комуникацията и предлагат нов начин на взимане на решения в коалиционния съвет с изграждането на секретариат. „Предстои ни интензивна работа в следващите дни, но сме уверени, че общото, което ни събира, доброто, което дотук свършихме за България може да продължи с една конкретна, ясна и амбициозна програма – както по средствата по Плана за възстановяване и съпътстващите ги 22 закона, по подготовка за Бюджет 2023 и по дългосрочни намерения за сериозни реформи в различните сектори и промяна на стария модел на управление на държавата“, отбеляза Нинова.

Двете страни са се разбрали, че темите министерства, ресори и кандидати за министри ще останат за втори етап на разговорите. „По-важно е да се подготви програмата и законодателната рамка“, подчерта лидерът на БСП.

На срещата е обсъден е и въпросът с руските дипломати. „Призоваваме дипломатите на двете страни да направят всичко възможно да не се стига скъсване на отношенията между България и Руската Федерация, както и да се нормализила диалогът между двете страни, така че да е в интерес на българския национален интерес“, посочи отново Нинова.

„Дипломатите трябва да си влязат в ролята на дипломати и нашите да работят за българския интерес, а руските за руския. Нормализиране на отношенията минава през нормализиране на диалога и от двете страни. Не мисля, че в дипломатическата история има преосмисляне на нота“, отвърна Василев, цитиран от БНТ.

Той каза също, че още не е изпратил поканите до независимите депутати за преговори, но вратата на ПП е окончателно затворена за Слави Трифонов и Тошко Йорданов.

БСП и ПП с общи приоритети

В началото на срещата лидерът на БСП Корнелия Нинова се похвали с постигнатото дотук – няколко от големите търговски вериги са обявили намаление на цената на хляба с 20% – една от мерките, които БСП предложи. Нинова заяви, че се радва, че може да продължат разговорите и да намерят общ път. /Топновини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *