БСП се връща на масата на преговорите за нов кабинет

България ПОЛИТИКА

БСП се връща на масата на преговорите за правителство. Това обяви лидерът на левицата Корнелия Нинова, след като премиерът в оставка Кирил Петков съобщи, че не той, а Асен Василев ще бъде предложен за премиер.

Този път социалистите ще настояват за ясна програма, каквато досега не е имало, заяви Нинова:

„Нашето условие Кирил Петков да не е кандидат е изпълнено. Започваме разговори по политики, тоест връщаме се на масата за преговори. Очевидно е, че с „Продължаваме промяната“, с „Демократична България“, с ИТН, имаме различни мнения по различни въпроси, но това, което ни събра и досега, е желанието ни да променим досегашния модел на управление на България. Призовавам ги всички: ако искаме стабилност на България, ако искаме предсказуемост, ако искаме спокойствие за българските граждани, да се съсредоточим върху общото“.

Номинацията на Асен Василев за премиер е приемлива за „Демократична България“, председателят на нейната ПГ Христо Иванов:

„Ще преговаряме. Ще търсим здрав разум и ще се насочим към това да има управление, да има резултати за страната. Говори се за шест месеца, вероятно защото „Продължаваме промяната“ са оценили, че това е ресурсът за политическа подкрепа, който могат да потърсят към този момент. Аз разбирам тази логика“.

Председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“Тошко Йорданов заяви, че ще се отзоват, ако получат покана. Той обаче нарече номинацията на Василев „много лошо предложение“:

„Те предлагат Асен Василев. Това не е ръка, подадена приятелска. Това е някаква рокада, която правят, имитация на някаква дейност, така, че много трудни преговори се очакват, ако изобщо има някакъв шанс. С много голяма вероятност краят на тези преговори е предизвестен“./bnr

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *