Общински съвет прие Плана за интегрирано развитие на община Благоевград в периода 2021 – 2027 г.

ОБЩИНА БЛАГОЕВГРАД ОБЩИНСКИ СЪВЕТ БЛАГОЕВГРАД ПОЛИТИКА ТОП НОВИНИ

Общински съвет Благоевград прие Плана за интегрирано развитие на община Благоевград в периода 2021 – 2027 г. По предложение на председателя на местния парламент Радослав Тасков бе направена корекция в аналитичната част на документа. Тя касае информацията, с която е представен Югозападния университет „Неофит Рилски“.

„Положен е сериозен труд при разработката на Плана за интегрирано развитие, особено в аналитичната част, където е дадена обективна оценка на състоянието на общината. Освен това са посочени нашите силни и слаби страни като община“, каза Радослав Тасков.

В хода на дебатите по ПИРО бяха обсъдени и още две теми, свързани с Община Благоевград. Първата от тях касае затворения мост над река Струма при Покровник. По темата бе отправен въпрос от общинския съветник Кирил Илиев, относно това какво се случва със съоръжението и има ли яснота кога се очаква да започне някакъв вид дейност по неговото възстановяване.

От своя страна кметът Илко Стоянов заяви, че мостът е изцяло собственост на държавата. „Това, което аз имам като голямо желание е да настояваме час по – скоро за получаване на конкретен отговор какво ще се случи и какви са плановете на държавата, за да знаем как да походим към хората, които живеят в района на затворения мост“, посочи той.

Общинският съветник Красимир Роячки направи конкретно предложение към общинската администрация – да се внесе предложение до Междуведомствената комисия по бедствия и аварии с искане за отпускане на средства за изграждането на обходен маршрут. Кметът Стоянов заяви, че подкрепя предложението и че вече се прави проучване по темата.

Засегната бе и темата за поставянето на соларни панели върху образователната инфраструктура в Община Благоевград.

Заместник – кметът по европейско развитие и иновации Дамян Качулски заяви в отговор на въпрос от Кирил Илиев, че много скоро предстои да стартира процедура по избор на изпълнител за поставянето на соларни панели на 10 детски градини, от които 7 в град Благоевград и 3 в села от състава на общината.

„Една от приоритетните сфери за следващия програмен период за Благоевград ще бъде енергийната ефективност и соларните панели“, уточни той и допълни, че когато станат ясни всички програми, община Благоевград ще започне активна работа за осигуряване на соларни панели за всички учебни заведения и детски градини. /сн: Общински съвет Благоевград

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *