Ескалация на напрежението София – Москва

ТОП НОВИНИ

Ескалация на напрежението София – Москва. Посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова е предоставила нота във Външното ни министерство. В нея се казва, че Руското посолство може да бъде затворено, ако правителството не отмени решението си за изгонването на 70 дипломати. Срокът, който Русия е поставила, е петък до 12 ч.

От посолството потвърдиха за NOVA, че Митрофанова е била в МВнР, но отказаха подробности. Реакция дойде от премиера в оставка Кирил Петков.  

„Отношенията между България и Руската федерация са дългогодишни, многопластови и от голямо значение за съдбата на страната ни в исторически план. Ние уважаваме руския народ и ценим нашите културни, исторически, социални и търговско-икономически връзки. Заради това, въпреки че българското присъствие в нашето посолство в Русия наброява едва 12 души, Руското посолство в България ще има възможността да запази 43-ма свои служители, съгласно решението, взето от българското правителство вчера“, заявява министър-председателят. 

„Вярваме в необходимостта от диалог, за който дипломатическите канали са от ключово значение. Убедени сме, че българо-руските отношения могат да продължат да се развиват в сферите от взаимен интерес, уважавайки важните за всяка от нашите държави ценности. Заради това се обръщаме към посолството на Руската федерация да оттегли подадената днес нота“, добавя той. 

„Заради миналото и бъдещето трябва да можем да правим крачки напред при взаимно зачитане на националните интереси, сигурността и суверенитета и на двете страни“, казва още премиерът в оставка. /Nova tv

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *