Спор в НС заради 14 млн. лв. за лекуване на деца в чужбина

България ПОЛИТИКА

На извънредно заседание на парламентарната комисия по бюджет и финанси е било решено 14 млн. лева, предвидени за лечение на деца в чужбина, да дойдат от резерва на Здравната каса. Това съобщи зам.-председателят на Народното събрание от „Възраждане“ Цончо Ганев.

Решението на комисията дойде, след като от формацията заявиха, че ще поискат от президента Румен Радев да върне актуализацията на бюджета в частта за лечението на деца в чужбина, ако заложените в актуализирания бюджет на Здравната каса 14 млн. лв. не бъдат гласувани от управляващите:

„Председателят на Здравна комисия – д-р Тонев, имаше наглостта да заяви: „Ама господин Ганев, как ще искате 14 милиона? Няма откази. Всичко е наред. Парите са предостатъчно. Децата се лекуват. Нагла лъжа“, заяви Ганев.

Председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански от „Има такъв народ“ определи твърденията като „спекулация“ и „популизъм“. Във Фонда за лекуване на деца в чужбина има достатъчно пари. Тези пари не са използвани и до момента няма отказ за дете, което да не е изпратено за лекуване в чужбина заради липса на средства, подчерта Каримански. Той уточни, че има откази по други причини – вероятно лекарски, административни, но не и финансови.

„И ако нещо трябва да бъде допълнено в преходните и заключителните разпоредби на закона за Държавния бюджет, то това е в полза само и единствено на балансиране на Бюджета на Националната здравноосигурителна каса“, заяви Любомир Каримански./bnr, сн:БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *