МВнР с остра реакция на поста на руското посолство: Призиви за подкрепа са недопустими!

ТОП НОВИНИ

Министерството на външните работи обяви, че призивите за подкрепа на руски военнослужещи са абсолютно недопустими.

Това е позицията на МВнР във връзка с публикацията във Facebook на Руското посолство у нас, в която се призовава за дарения за войниците, участващи в „специалната военна операция“ в Украйна, както я наричат от Кремъл.

„България напомня позицията си, че категорично осъждаме руската агресия срещу Украйна, която представлява грубо нарушение на международното право“, казват от Външно.

„Призиви към граждани на държава членка на Европейския съюз за подкрепа на военнослужещи, участващи в тази незаконна руска агресия, както и за нарушаване на европейските санкции, наложени на Руската федерация, са абсолютно недопустими“, категорични са от ведомството.

От там посочват още, че банкови преводи към посочените от Руското посолство сметки няма как да бъдат извършени, тъй като те са обект на ограничителни мерки на Европейския съюз.

Припомняме ви, че вчера премиерът Кирил Петков обяви, че България отзовава 70 сътрудници на представителствата на Руската федерация в България.

От министерството на външните работи (МВнР) съобщиха, че вербалната нота с имената на 70-те служители вече е връчена на посланичката на Русия Елеонора Митрофанова. Те трябва да напуснат България до края на деня в неделя.

Петков отказа да даде повече подробности за дейността, която са осъществявали дипломатите, тъй като информацията е класифицирана, но отбеляза само, че са извършвали „несвойствени дейности“ за своите позиции.

По-късно във вторник лидерът на БСП Корнелия Нинова написа във Facebook, че решението не е взето от Министерския съвет, нито на коалиционен съвет, а БСП „категорично не е съгласна“ с него./бнр

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *