ЕС: Системата за пътувания и разрешаването им ETIAS ще влезе в сила от май 2023 г.

ЕВРОПА ПОЛИТИКА

Европейският съюз обяви, че дългоочакваната система за пътувания и разрешаването им ETIAS ще влезе в сила от май 2023 г., съобщи Си Ен Ен.

ETIAS (European Travel Information and Authorization System) не е същата като виза, но е по-бърза система, прави се онлайн и не изисква биометрична информация. Получава се след определена процедура, която се заплаща и наподобява ESTA-схемата, прилагана от САЩ.

Пътници от ЕС са изключени от изискванията на ETIAS и могат свободно да пътуват в рамките на общността, което им позволява да прекарват колкото време искат в много държави. Граждани на държави от ЕС също са освободени.

Но за всички останали, влизащи в ЕС от държава, която преди не е изисквала виза, ETIAS ще е задължителна система. Това ще засегне около 60 държави, включително САЩ и Великобритания, която се лиши от свободата на придвижване след Брекзит. Нищо не се променя за онези, които преди са се нуждаели от виза за влизане в ЕС.

Процесът на кандидатстване ще е чрез „до голяма степен автоматизирана ай ти система“, с одобрение, получавано „в рамките на минути“ за около 95 процента от кандидатите, се казва в съобщение, разпространено от ЕС.

Най-дългият период за получаване на одобрение ще е един месец, но само в „в изключителни случаи“. Всеки, получил отказ, ще има право да го обжалва./труд бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.