Цените на таксиметровите услуги в Благоевград остават непроменени

ТОП НОВИНИ

Общински съвет Благоевград не успя да стигне до единодушно решение във връзка с искането на част от превозвачите за увеличение на минималната и максималната тарифа на таксиметровите услуги.

На вниманието на местните парламентаристи бяха предложение две решения. Първото от тях, което беше на Комисията по икономика, инвестиционно насърчаване и планиране предлагаше увеличение с 0.10 лв. само на максималната дневна и нощна тарифа. Другото предложение бе на кмета на Община Благоевград Илко Стоянов, който предлагаше увеличение с 0.10 лв. на минималната и максималната дневна и нощна тарифа.

Нито едното от двете предложения не успя да събере необходимото мнозинство от 21 общински съветника, така че към момента цената на услугата ще остане непроменена.

Преди гласуването на точката пред общинските съветници се чуха двете гледни точки на бранша. Спас Калаузки, който представлява три от големите фирми в Благоевград заяви, че има картелно споразумение в бранша, което е заради общинските съветници. Той заяви, че от фирмите, които той представлява, са категорично против поскъпване на цените и обяви, че въпреки увеличените цени на горивата към момента не се налага промяна в тарифата.

От своя страна коренно противоположна гледна точка изказа Росен Начев, председател на Съюза на таксиметровите шофьори. Според него актуализацията на цените е жизнено важна за бранша и тя ще гарантира запазване на доброто качество на таксиметровата услуга.

Част от общинските съветници също взеха отношение по темата, а изказванията предизвикаха сериозни дебати в залата.

Председателят на Общински съвет Радослав Тасков посочи, че ако действително има картел, както твърди Спас Каузки, то изобщо нямаше да има спор и най – вече нямаше да има две различни становища на бранша по темата. „Видно е, че бранша е разделен 50 на 50. На съвестта на всеки от нас ще тежи коя гледна точка да приеме. Факт е, че всеки един от нас, който управлява автомобил е наясно, че цените на горивата, само през последния месец са се увеличи два пъти. Смятам, че предложението на кмета е най – балансирано и най – правилно“, подчерта той.

В рамките на днешното заседание общинските съветници взеха и още няколко важни решения, една от които е за увеличаване местата в детските градини и сформиране на комисии за избор на постоянни управители на общинските дружества.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.