Кабинетът „Петков“ падна (ОБНОВЕНА)

ТОП НОВИНИ

Вотът на недоверие е успешен, това обяви председателят на Народното събрание Мирослав Иванов. След две гласувания народните представители гласуваха за падане на кабинета „Петков“. Вотът подкрепиха 123-ма Народни представители. Премиерът Кирил Петков обяви, че за него е било чест да ръководи правителство, свален от Делян Пеевски, Бойко Борисов, Митрофанова и Слави Трифонов. Той изрази надежда, че един ден ще имаме България без мафия и задкулисни игри, предаде репортер на Новинарска агенция Е-79 нюз. Това е първи успешен вот на недоверие в най – новата история на България.

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Какво следва?

Сега предстои правителството да подаде оставка. Президентът трябва да започне консултации с партиите в Народното събрание. Следва връчване на първия проучвателен мандат на най-голямата политическа сила – „Продължаваме Промяната”, пише Нова телевизия. Те имат 7 дни да съберат мнозинство.

Ако мандатът бъде върнат, държавният глава отново няма определен ограничаващ срок за консултациите. Втората партия, която ще получи мандат – в случая ГЕРБ, също ще има 7 дни. Ако и те го върнат, Радев вече ще разполага със 7 дни, за да избере третата партия, която да опита да състави кабинет.

При изчерпване на възможностите, следва назначаване на служебно правителство. Дотогава управлява правителството в оставка. Предвид процедурите, експерти изчисляват, че предсрочни избори могат да се проведат най-рано през август, но заради сезона на отпуските се очаква вотът да бъде насрочен за септември или октомври.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *