ГЕРБ ще подкрепи даването на „зелена светлина” на Северна Македония и Албания(ВИДЕО)

България ПОЛИТИКА

Това заяви Бойко Борисов

ГЕРБ ще подкрепи даването на „зелена светлина” за започване на преговори със Северна Македония и Албания, ако бъде внесено предложение от МС в парламента. Това обяви лидерът на партията Бойко Борисов. 

На извънреден брифинг Борисов многократно нарече премиера Кирил Петков „страхливец”, а причината за това – прехвърлянето на отговорността за това важно решение от МС на НС. Борисов намекна, че за да се скрие и да не участва в заседанието на външната комисия, премиерът Кирил Петков е свикал заседанието на Министерския съвет в същия час – 15:00. Според Борисов отговорната позиция е да има извънредно заседание на МС по-рано, след това Петков да присъства на външната комисия и да се даде зелена светлина.

„Френското предложение за Северна Македония е много добро. Вярвам на президента Макрон и на ЕС. До този момент всичко добро в България се е случило благодарение на ЕК“, каза Борисов.

„Водих разговори с депутатите от ГЕРБ, помолил съм ги, ако ми вярват, да подкрепят предложението, ако се осмели този страхливец и лъжец. Ако се престраши, ще има 59 депутата в подкрепа на даване на „зелена светлина” за Северна Македония и Албания”, каза Борисов.

„Да свика МС, да даде предложение, да дойде в парламента”, каза Борисов.

И припомни, че евродепутатът Илхан Кючюк от ДПС е докладчик за Република Северна Македония в Европейския парламент. „Няма мърдане при тях по отношение на евроатлантизма. Ще имаме огромно мнозинство с „Да, България“, каза Борисов. 

„Премиерът и управляващото мнозинство взимат и тежки и непопулярни решения, когато се отстоява принципът. В момента Западът, НАТО, Европа, евроатлантическите партньори искат разширяване към Балканите. Кой направи договорът за добросъседство, който беше приветстван и от президента Радев на КСНС? Ние заедно с колегите от СДС. Не мога да си представя как най-важната тема за Европа, за Америка, той не я бил чел. Ами да му я предоставим, да я прочете”, каза Борисов.  

„Вчера отново излъга, че ще отиде на съвет и ще обвини ГЕРБ и опозицията, че някой му пречи да внесе предложение от МС в парламента. Кой е този някой? Кой му пречи? От кого се страхува? На Запад имаме много приятели и те ни казват, че той ще се крие и страхува, докато ние не свършим тази работа”, продължи Борисов.

Той каза още, че сегашното правителство не е направило нищо по отношение на Протокола, който е неразделна част от френското предложение. Той не е и подписан. 

„Не се страхувай! Ела в парламента. Това е най-доброто решение за България, Балканите и ЕС“, обърна се Борисов към Петков. 

„Всеки може да си свика 2000-3000 души агитка. Стига се страхува! Ела в парламента, ела в комисия, кажете какво ще направите по Протокола, защо не сте го направили, защо лъжете, че друг ви е виновен?”, заяви Борисов.

Еврокомисарят по въпросите на съседството и разширяването на ЕС Оливер Вархеи поздрави в личния си профил в Twitter лидера на ГЕРБ за решението партията му да подкрепи френското предложение. 

Поздравление за позицията си Борисов получи и от председателя на Групата на ЕНП Манфред Вебер.

„Бойко Борисов демонстрира впечатляващо лидерство, обявявайки, че ГЕРБ е готова да подкрепи в българския парламент началото на преговорите за присъединяване към ЕС на Северна Македония и Албания. Премиерът Петков трябва незабавно да направи предложение за гласуване. Това е историческа възможност“, пише Вебер./нова тв

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.