Илияна Йотова: Победата след 5 години е голяма отговорност и огромно самочувствие

България ПОЛИТИКА

„Победата след 5 години е голяма отговорност и огромно самочувствие. Беше ни много трудно, но имахме подкрепата на гражданите. Оценката на нашата двойка е не толкова кой какъв е, а в добрата екипна работа и доверието, което се изгради тези 5 години“, каза в „Денят започва с Георги Любенов“ вицепрезидентът Илияна Йотова.

Очерта, че културата ѝ е един от основния ѝ приоритет, като се надява с новия министър на културата да бъде постигнат пробив в това отношение.

„Разширих видимо поста на вицепрезидент, Румен Радев ми даде тежки ресори. Българският парламент беше изпразнен от всякакво съдържание в последният мандат на ГЕРБ – отнета възможност за дискусии и спорове, президентът наложи много вета на различни закони“, допълни Илияна Йотова.

По думите ѝ разграждането на модела ще дойде от само себе си, чрез силните решения на сегашната управляваща коалиция, ако се управлява честно и прозрачно.

„Не мога да преценя кое по-тревожното дали пандемията или тези огромни неравенства, този много нисък стандарт на живот на хората, които не могат да плащат сметките си. Това, което президентът представи на нашата клетва в Народното събрание представлява Национална програма. Ще стоим на тези принципи, на които стояхме през изминалите 5 години“, поясни Илияна Йотова.

Тя заяви, че силната фигура при управлението на Плевнелиев е била Маргарита Попова. Според Йотова е добре, че БСП влезе в управлението.

„Участието на БСП в коалицията ще бъде успешно, когато партията влезе със своите политики, а не с личности. Не се интересувам от отношенията Радев-Борисов или от Радев-Нинова, такъв тип сериал не ми е интересен. Не съм спокойна от това, което се случва в БСП, резултатите от изборите го показват. Дали една партия ще излезе напред зависи от нея“, добави Илияна Йотова.

Тя критикува новото правителство в един аспект и призова за по-голяма подреденост в посланията и в действията.

„Нямат 100 шанса, имат 100 дни, ако ли на тази коалиция ще се замине и ще ходим на нови избори. Трябва добрите решения да бъдат взети час по-скоро както във вътрешнополитически план, така и във външнополитически“, отбеляза Илияна Йотова.

Тя коментира и отношенията Русия-НАТО и отбеляза, че Черно море трябва да остане свободна територия.

„Само учения, никакви други ангажименти, военни части се местят от една точка в друга и от двете страни. България трябва да се отърси от васалното си поведение по отношение на външната политика, по отношение на мястото на страната в Европейския съюз“, каза още Илияна Йотова. /БНТ

1 thought on “Илияна Йотова: Победата след 5 години е голяма отговорност и огромно самочувствие

  1. трудно ще отпаднат всички отрицателни качества на Българската национална линия,която е стръмно насочена към пълна катастрофа на държава и народ-господ да ни пази и изключително мъдри политици.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *