Гърция обявява днес нов финансов пакет за скъпите бензин и дизел

БАЛАКАНИТЕ ПОЛИТИКА

Гръцкото правителство ще обяви днес новия fuel pass с цел да намали цената на бензина през летните месеци близо до 2 евро от 2,40 за литър днес в Атика и 2,80 на островите. Правителството ще продължи да подкрепя домакинствата срещу поскъпването на горивото и след края на юни с нов пакет от мерки. 

Според информация очаква се в рамките на деня да се обяви нова финансова подкрепа. Размерът на тримесечната субсидия (1 юли – 30 септември) на собственик на автомобил ще се увеличи от 40 на 50 евро за континентална Гърция и от 60 до 70 евро за островите, без да се изключва още по-смела намеса до 80 евро. В същото време, с цел разширяване на периметъра на бенефициентите, се очаква критерият за доходи от 30 000 евро годишни доходи на семейството, който беше валиден през текущото тримесечие, да нарасне до 45 000 евро. Мярката отново ще важи и за собствениците на мотоциклети. Не е ясно още дали става дума за облагаем или нетен доход. Процедурата за отпускане на субсидията ще бъде същата като миналото тримесечие, като сумата ще се изплаща по банкова сметка. Гражданите ще кандидатстват чрез онлайн платформа.

Очаква се субсидирането на цената на дизеловото гориво да се увеличи от 15 евроцента с ДДС до 20 евроцента и ще важи за всички. Не е изключено по-висока субсидия за дизелово гориво за островите, за да покрие част от увеличените транспортни разходи.

Обсъжда се отпускането и на втори бонус „Поскъпване“ от 200 евро за всички граждани с лични доходи до 7 200 евро и недвижими имоти до 200 000 евро. Право на този бонус имат и всички български граждани, работещи законно в Гърция и отговарящи на критериите.

Срещата на министър-председателя Мицотакис с Министерския съвет е предвидена за 11:00 часа в двореца Максимос. В 15.00 часа се предвижда да бъдат направени изявления за новите мерки от Министерството на финансите./труд бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *