Разумът надделя над популизма! Вижте реално с колко ще се повиши такса „Смет“ и защо Общински съвет подкрепи предложението на Община Благоевград

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ БЛАГОЕВГРАД ТОП НОВИНИ

След оспорвани дебати, Общински съвет Благоевград подкрепи предложението на Община Благоевград за размер на такса „Смет“ от 2,1 промила за гражданите. „За“ предложението гласуваха 22-ма от местните парламентаристи.

В продължение на над 2 часа, в зала „22 септември“ се чуха множество разнообразни коментари и становища, включително и две такива на Емил Грозданов и Димитър Урдев, които заедно с още няколко жители на Благоевград, създадоха гражданско сдружение, което се обяви против промяната на такса „Смет“.

В своите изявления – Грозданов и Урдев обясниха, че те не са против увеличението на такса „Смет“, но искат реална обосновка какво налага промяната и за какво ще бъдат разходвани средствата, които ще се събират. От изказванията им стана ясно също, че те не подкрепят размерът, който бе предложен от общината, като заявиха, че такса „Смет“ ще се вдигне с 200 % за жителите на Благоевград.

Председателят на Общински съвет Благоевград Радослав Тасков, в свое изказване, категорично опроверга твърденията, които се насаждат в обществото през последните дни и които бяха изречени от парламентарната трибуна от двамата граждани, един от които е и бивш общински съветник.

Той отбеляза, че намира за съвсем нормален дебата, който се образува през последните дни сред обществеността и в социалните мрежи по отношение предлаганото изменение на такса „Смет“. „От години този дебат липсваше и затова сега се стига до такава ситуация, но лично аз намирам случилото се за особено полезно. От всичко изказано стана ясно, че методиката, която общината използва за определяне на такса „Смет“ не е справедлива, защото се определя на база данъчна оценка на имота“, каза още Тасков и добави, че при настоящата ситуация 80 % от „сметката“ я плаща бизнеса.

Председателят на местния парламент отбеляза също, че популизмът трябва да е последното нещо, което да интересува общинските съветници и че бъдещето на Благоевград е много по – важно от всичко.

„Фактите показват, че за 2021 година събраните приходи от такса „Смет“ са около 5,8 млн. лв., а разходите са 9.7 млн. лв. Имаме едни близо 4 млн. лв., които сме дали за тази дейност без да имаме правото да го правим, защото те са дадени от други постъпления. Какво ще се случи ако продължим така? Ще застрашим други дейности, като например изпълнението на Наредбата за стимулиране на раждаемостта и отпускането на помощи за Ин витро. Ако продължим да допускаме дефицитът да нараства, някой трябва да излезе и да каже от къде ще дойдат парите за другите неща. Аз ще ви кажа в момента как стоят нещата – взимат се от парите за инфраструктура, за да може да даваме за сметоизвозване“, подчерта Радослав Тасков.

От парламентарната трибуна той направи и съпоставка между такса „Смет“ в Благоевград и в други общини от областта, като например Гоце Делчев – 4 промила и Разлог – 6 промила. Освен това Радослав Тасков даде конкретен пример, относно това с колко реално ще се повиши такса „Смет“ при промяна на промилите от 1,1 на 2,1, а именно:

– Домакинство, живеещо в жилище от 100 кв. м. в идеалния център на Благоевград, на годишна база до момента е плащало 75 лв., с промяната на промилите ще дължи 140 лв.;

– Домакинство, живеещо в жилище от 100 кв. м. в широкия център на Благоевград, на годишна база до момента е плащало 55 лв., с промяната на промилите ще дължи 104 лв.;

– Домакинство, живеещо в жилище от 100 кв. м. в кварталите на Благоевград, на годишна база до момента е плащало 28 лв., с промяната на промилите ще дължи 53 лв.

Председателят на местния парламент Радослав Тасков бе категоричен, че това са реалните факти и изрази съжалението си, че през последния месец, когато в обществото е провеждан дебата около промяната на такса „Смет“, никой не е съумял да обясни това на хората.

Във връзка с въпросите, поставени от Емил Грозданов и Димитър Урдев, отговори дадоха и от общинска администрация.

Заместник – кметът по икономика, финанси и европейски проекти Мария Петрова заяви, че твърденията, според които липсва информация, относно как се разходват средствата за сметосъбиране и план – сметките на общината, са неверни. По думите ѝ отчети се публикуват на интернет страницата на общината, като те са едномесечни, тримесечни и годишни.

На питане от Димитър Урдев, във връзка с разделното събиране, Мария Петрова отговори, че в момента се разработват два проекта, като единият вече е одобрен. В рамките му ще бъдат закупени 5 броя мобилни станции за разделно събиране, които ще бъдат позиционирани в кварталите „Ален Мак“, „Еленово“, „Грамада“, „Струмско“ и „Запад“. Също така ще бъде въведена електрическа система за отчитане на събраните отпадъци.

Вторият разработен проект пък предвижда въвеждане на модел за управление на отпадъците. Предвижда се разработването на система, която да отчита количеството отпадъци, което генерира всяко едно домакинство.

Предвижда се също въвеждането на точково събиране на хранителните отпадъци от домакинствата. „Домакинствата ще имат карта с чип за отключване на контейнерите. Системата ще се обслужва от специализиран автомобил, доставен в рамките на проекта. Цялата информация ще се предава на интелигентна система. Този модел ще се работи да бъде въведен на територията на цялата община. От този пилотен проект ще се възползват и други общини в България“, уточни Петрова.

Диана Стефанова, която е главен еколог на Община Благоевград пък коментира информацията, според което в сравнение с 2008 година, количеството събрани отпадъци намалява ежегодно. „Причината да се отчита такова намаление е, че старото депо нямаше електронен кантар, който да измерва количеството отпадък, за разлика от новото“, прибави тя.

Като обобщение на днешното заседание може да кажем, че с решението си местните парламентаристи приеха предложението за намаляване на таксата от 2.9 на 2.1 промила и отмениха всички корекции, които бяха направени в края на миналата година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *