Благоевградска област гръмна под №1 в страната с 1933-ма заразени на 100 хил. души, но според новата методика на МЗ сме добре, тъй като се водим в един регион с Перник, Кюстендил и София

ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ПЕТРИЧ РЕГИОН САНДАНСКИ ТОП НОВИНИ

Благоевградска област вчера стигна заразна заболеваемост от 1933-ма на 100 000 души население за 14 дни, след като въпреки почивните дни в групата с коронавирус бяха прибавени 111 новозаразени.

Това извади областта на първо място в страната по брой положителни тестове, но въпреки това, по разчетите на здравното министерство, ситуацията в региона е спокойна и няма основания за паника или налагане на нови ограничителни мерки.

Разминаването между цифрите и разчетите на здравното ведомство шефът на РЗИ – Благоевград д-р Калоян Калоянов обясни с новите критерии за заразени области, които вече са само на база брой запълнени интензивни легла.

Сметката при това се прави не само за Благоевградска област, а за целия Югозападен регион, в който влизат още София, Кюстендил и Перник, и благодарение на многото реанимации в София критерият запълняемост на интензивните легла за Югозападния район към вчерашна дата е 37,2%, обясни д-р Калоянов.

Пълен локдаун ще се наложи чак когато в 4-те области се достигне до 80% запълняемост на леглата в реанимациите, поясни той. Чак тогава ще се повтори поголовното затваряне на всички търговски обекти, без хранителните магазини и аптеките, заведенията и др., а след това и учениците ще минат на онлайн обучение.

Към момента ситуацията в здравните заведения на територията на Благоевградска област все още е относително спокойна – в болниците са приети 273 по-леки случаи на заразени с коронавирус, а при предпоследния пик на болестта бяхме стигнали до 400 души, даде пример шефът на РЗИ.

Към вчерашна дата все още в здравните заведения е имало 101 незаети легла за по-леки случаи и 11 свободни легла за интензивни случаи.

Най-голямо е натоварването в болниците в Благоевград, Петрич, Гоце Делчев и Сандански. Под домашна карантина в областта пък са 4504 души.

Според д-р Калоянов обаче през последните дни отново се забелязва отлив от ваксиниране, след като в началото на миналата седмица се изсипали доста пенсионери. В неделя например в цялата Благоевградска област са поставени едва 48 ваксини. В региона все още ваксинираните със завършен курс са под 70 000, а от тях 16 781 са поставените бустерни дози.

„Сутринта обиколих лабораториите и видях много опашки, явно има доста хора със симптоми, но трябва да се има предвид, че сега върлува и грип, така че далеч не всички тестове са положителни”, поясни д-р Калоянов. / struma.bg сн: архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *