Американският университет в България назначава нов първи зам.-ректор по академичните въпроси

ОБЩИНА БЛАГОЕВГРАД ТОП НОВИНИ

Д-р Джей Дейниъл (Джей Ди) Минингер се присъединява към ръководството на Американския университет в България (АУБ) на длъжност първи зам.-ректор по академичните въпроси. Официално той встъпва в длъжност на 15 август и ще поеме поста от д-р Робърт Уайт – декан на преподавателите, който през последните две години временно заемаше тази длъжност. Д-р Минингер идва от LCC International University в Литва, където заема длъжността вицепрезидент по академичните въпроси и отговоря за визията, планирането и административното управление на цялото академично подразделение на университета.

Проведохме детайлно и задълбочено проучване на кандидати за позицията с помощта на базирана в САЩ компания за подбор на висш мениджмънт. Университетската комисия по подбор се спря на четирима кандидати, които посетиха кампуса в края на пролетта, за да се срещнат със студенти, преподаватели и административния екип. Въпреки че и четиримата бяха подходящи, д-р Минингер беше фаворит за позицията и сме изключително щастливи, че прие нашата оферта,“ сподели д-р Дейвид Еванс, президент на АУБ.

Приветствайки нашия нов ректор, бих искал да изразя дълбока благодарност към д-р Робърт Уайт, който прие да изпълнява длъжността на временен зам.-ректор във време на големи предизвикателства и допринесе изключително много за успеха на АУБ докато беше в тази роля. Радваме се, че ще продължим да работим с него като декан на преподавателите,“ допълни той.

Развълнуван съм от възможността да се присъединя към общността на АУБ. След като усетих специалната атмосфера на университета и се срещнах с много от членовете на университетската общност по време на посещението си в кампуса, съм дълбоко впечатлен от ангажираността, академичните постижения и отдадеността към мисията на университета от всички, с които имах щастието да се запозная,“ каза д-р Минингер.

Аз съм страстен почитател на Liberal Arts модела на образование, защото сега той е по-актуален от всякога: политически, икономически и социално. Светът се нуждае от възпитаниците на АУБ! И за мен е чест да стана част от тази влиятелна и въздействаща образователна институция. Оценявам високо възможността да дам своя принос за бъдещия успех на АУБ като университет, посветен на академичната взискателност, в центъра на който са студентите и сплотената общност в кампуса.

Преди да стане вицепрезидент по академичните въпроси през 2017 г., д-р Минингер е заместник-декан на преподавателите в LCC International University в Литва. Притежава докторска степен по сравнителна литература от Университета на Минесота, учил е в университета Хумболт и Свободния университет в Берлин и е бил сътрудник в изследователския център Søren Kierkegaard към университета в Копенхаген. Той е главен редактор на поредица от книги за проучване на стойността (VIBS) към Brill (Leiden/Boston) и редактор на подсерията на VIBS по философия, литература и политика, както и старши редактор на Baltic Journal of Law and Politics.

Д-р Минингер е женен, има две деца и ще се премести в България със семейството си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *