Лятна Sci-Tech Академия за ученици стартира през юли в Американския университет в България

ОБЩИНА БЛАГОЕВГРАД

Американският университет в България (АУБ) и Университетът за деца обединяват усилията си това лято, за да предложат едно различно и вдъхновяващо ваканционно изживяване за гимназистите с интереси в областта на роботиката, електрониката и науката. Първата на Балканите международна научна STEM академия „Sci-Tech Summer Academy“ отваря врати за ученици от 14- до 17-годишна възраст с интереси към науките и технологиите и ще се проведе в кампуса на АУБ в Благоевград от 17 до 30 юли. Изцяло ориентирана към практиката и следвайки STEM подхода на обучение, академията ще се проведе в отлично оборудваните лаборатории на университета и ще предложи набор от практически упражнения, увлекателни експерименти и вдъхновяващи екипни проекти.

През двете седмици на академията участниците ще се потопят в един хипнотизиращ свят, пълен с грандиозни научни експерименти. Всеки ден ще изследват различни области на природата, докато извършват шумни, ярки и термични експерименти, изследват нощното небе с голям телескоп Добсон, определят траекторията на картоф след изстрелване от картофен пистолет, разработват програмен код и създават смарт устройства. Академията ще приключи с финален научно-технически проект и представяне за неговото приложение в реалния живот.

Целта на „Sci-Tech Summer Academy“ е да даде възможност на децата да изследват любовта си към науката, роботиката и електрониката, докато създават нови приятелства и събират незабравими летни спомени. Програмата на академията е насочена към стимулиране на научно-технологичното и предприемаческо мислене у учениците и е разделено на два модула: Роботика (електроника и роботика) и Науки (физика и химия). Цялата информация за академията е качена на сайта на АУБ на този линк. Обучението ще се провежда изцяло на английски език, като се очаква участници от цял свят да се присъединят към групата от млади учени.

Във века на изключителни научни и технологични постижения мнозина се борят да намерят подходящата форма на обучение, която да провокира творческото им мислене и да развие техническите им умения. Затова със „Sci-Tech Summer Academy“ се стремим да отговорим на тези нужди, като предоставяме стабилна научна и технологична среда за умовете на младите и подобряваме техния предприемачески дух. По този начин те не само ще научат повече за науката, но и ще измислят нови начини за използване на това огромно количество знания в услуга на бъдещото ни развитие,“ сподели Явор Киряков, АУБ възпитаник (‘12) и основател на Университет за деца.

„Sci-Tech Summer Academy“ е програма с ограничен брой участници, които ще бъдат подбрани на база определени критерии. Срокът за кандидатскване е до 17 юни, а кандидатите трябва да попълнят онлайн форма за кандидатстване, като приложат следните документи: мотивационно писмо, препоръка от учител или друг човек, който може да потвърди техните знания и интереси в областта на научните технологии, както и сертификат за нивото на владеене на английски език или писмо от учителя по английски език на кандидата. Повече информация за необходимите документи, както и линк към формата за кандидатстване, можете да намерите тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *