Стотици ревностни пазители на традициите от цялата страна показаха защо Симитли е ДРЕВНАТА ЗЕМЯ НА КУКЕРИТЕ

ЛЮБОПИТНО РЕГИОН СИМИТЛИ

Приключи XVIII-то издание на фестивала „Симитлия – Древната земя на кукерите“. В продължение на над 5 часа стадиона в Симитли се превърна в своеобразна сцена за едни от най – добрите кукерски групи от цялата страна. В дефилето участие взеха 16 групи, от които 9 от община Симитли и 7 гостуващи от различни краища на България – Пиперков чифлик, Бачево, Благоевград, Перник, село Александрово, общ. Павел Баня и село Варвара.

Стотици ревностни пазители на една от най – старите ни традиции за пореден път показаха, защо Симитли е ДРЕВНАТА ЗЕМЯ НА КУКЕРИТЕ и защо в нашата община се прави най – хубавия фестивал на кукерските и маскарадните игри.

Под краката им земята се тресеше, а публиката с интерес наблюдаваше какво се случва на стадиона и извън него. Сред участниците във фестивала се открояваха уникални бабугери, колоритни старци, атрактивни мечки и мечкари, красиви хора, облечени в народни носии, попове и всякакви други персонажи – кой от кой по – интересен и впечатляващ.

Във фестивала „Симитлия – Древната земя на кукерите“ участие взеха и много млади българи, деца, та дори и две малки бебенца, родени съвсем скоро. Възрастни също не липсваха, като тяхната основна задача бе да покажат и научат децата, внуците и пра – внуците си що е то Сурва и защо трябва да продължат традицията и да я предадат на идните поколения.

Фестивалът на кукерските и маскарадните игри в Симитли премина при строг контрол, свързан с въведените противоепидемични мерки в България. На стадиона се допускаха единствено публика и участници, които притежават „зелени сертификати“.

Всички групи, които дефилираха на нашия фестивал, изказаха специални благодарности към кмета на община Симитли Апостол Апостолов и всички останали, участвали в организацията на „Симитлия – Древната земя на кукерите“, че не са се отказали от провеждането на фестивала, защото в трудните времена, в които живеем, и участници, и публика са имали нужда да се докоснат до магията на кукерските и маскарадните игри и заедно да се помолят – да сме изгонили злите сили и да ни чака една успешна и най – вече здрава нова 2022 година!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *