Искрен Арабаджиев, ПП: С минималната пенсия от 467 лв. всички пенсионери с трудова дейност ще са над линията на бедност

България ПОЛИТИКА

В момента линията на бедност е 450лв. С минималната пенсия от 467 лв. реално всички пенсионери с трудова дейност ще бъдат над тази линия. Това заяви в „Денят започва с Георги Любенов“ депутатът от „Продължаваме промяната“ и председател на социалната комисия в парламента Искрен Арабаджиев.

Най-голямото перо от сумата е за подкрепа на пенсионерите – 1,4 млрд. лева. Това не е само антикризисна мярка, предвиждаме повишение на тавана на пенсията на 2000 лв., а от 1 октомври на 3400 лв., така че все повече хора да получават действителния размер на пенсията си, каза той.

В петък на експертен съвет разгледахме финалните мерки, което предстои следващата седмица да влязат и в Народното събрание и от 1 юли да имаме действащ механизъм за компенсация, изтъкна депутатът.

По думите му доверието в системата трябва да се подобри. От 1 юли ще има 10% увеличение на всички пенсии, а ковид добавката от 60 лв. ще влезе в размера на пенсията.

Арабаджиев изтъкна, че от 1 октомври ще премахнат една несправедливост от последните 15-ина години – ще се намали разликата между старите и новите пенсии, с което средната пенсия ще се увеличи на около 720 лв./бнт,сн:ил’стративна

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *