Българският културен център „Иван Михайлов“ в Битоля осъмна опожарен

БАЛАКАНИТЕ България

Рано тази сутрин е подпален българският културен център „Иван Михайлов“ в Битоля, Северна Македония. От центъра заявиха, че очакват в най-кратки срокове компетентните институции да разкрият извършителите, като виновниците да понесат цялата отговорност за случилото се.

От Външно министерство съобщиха, че днес министър Теодора Генчовска ще посети мястото на инцидента и ще проведе разговор с представителите на сдружението. Тя е на двудневно посещение в югозападната ни съседка по покана на колегата си Буяр Османи с цел продължаване на диалога относно отворените двустранни въпроси, свързани с Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество.

Центърът беше открит преди два месеца, като на церемонията присъстваха премиерът Кирил Петков и вицепрезидентът Илияна Йотова, които бяха посрещнати с обидни думи от местни жители. Откриването му даде началото на поредна антибългарска кампания в югозападната ни съседка относно делото и личността на Иван Михайлов.

В рамките на няколко месеца това е поредно посегателство срещу български културни центрове в РС Македония, след като през януари премиерът Кирил Петков посети страната с амбицията да надгради отношенията между двете държави, което да позволи до края на юни София да подкрепи преговорната рамка на Скопие с ЕС.

novini.bg, Сн: Фейсбук/Културен центар Иван Михайлов – Битола

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *