Премиерът Кирил Петков в Благоевград: Постигнат е сериозен напредък в работата на съвместната историческа комисия между България и Р Северна Македония

ПОЛИТИКА ТОП НОВИНИ

Постигнат е сериозен напредък в преговорите между съвместната българо – македонска историческа комисия, обяви в Благоевград министър – председателят Кирил Петков. Поводът за това му изказване бе журналистически въпрос, свързан с информация от тази сутрин, публикувана в македонски медии, че българо – македонската комисия се е разбрала Самуил да бъде титулуван като български цар.

„Историческата комисия е единствена, която може да даде информация на двете правителства, за кои от историческите фигури и по кои от събития са намерили консенсус да бъдат приети като общи. Очаквам съвсем скоро комисията да излезе с конкретика. Доколкото съм информиран, напредъкът е огромен, сравнение с преди. Но не съм видял последните данни. Радвам се, че когато от двете страни има дух за кооперация, се постига успех“, коментира Кирил Петков.

По думите на министър председателя има много неща, които трябва да се случат, за да говорим за дати, относно евентуално присъединяване на РСМ към Европейския съюз.

„Имаме ясни неща, които трябва да се изпълнят – кога ще отворим архивите от двете страни, трябва да чуем историческата комисия за какво са се споразумели,  да видим какво е направено по отношение езика на омразата, да видим какво ще вкараме в потенциалната европейска рамка, която вкарвам ЕС като гарант , като например кога конституцията на Р Северна Македония ще включва правата на българите и какъв е механизмът, по който да се гарантира, че това ще е така“, добави той.

Премиерът определи Западните Балкани като точка, която има риск да се превърна във втора конфликтна зона.  „Всички вече трябва да искаме, максимално конструктивно, това да се случи, защото най – лошото, което може да искаме е западните Балкани да са в конфликт“, прибави той.

Според Кирил Петков, въпросът България – Р Северна Македония, в наши дни, е още по-геополитически.

Премиерът коментира и информация, според която Спецпрокуратурата е изискала справки от Министерски съвет – колко и какви хора са влизали от сградата на правителството.

„Аз не съм запознат с това, но ако се окаже вярно ще е пълно безобразие. Знаете, че в момента Министерски съвет е контактна точка за Европейската прокуратура. Ако се опитват да разберат кой влиза и излиза от МС, за да разберат кои са хората, които дават сигнали, това ще е просто поредния саботаж. Ще разпоредя проверка, за да видя дали това, което ме питате, е така. Това би било поредното безобразие. Трябва да се види много внимателно – дали се опитват да контролират хората, които ни дават сигнали. Знаете, че за разлика от това, което се е случвало досега, сигналите, които идват в МС директно отиват при г-жа Кьовеши, когато са свързани с Еврофондовете“, подчерта Петков. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *