В какво инвестират парите си българите?

ТОП НОВИНИ

Близо 10 млрд. лв. са парите на българите в инвестиционните фондове в страната. Това сочат данните на БНБ.

Депозитите в банките на домакинствата и бизнеса у нас са над 127 млрд. лв. Активите, управлявани от местните и чуждестранни инвестиционни фондове, са над 9 млрд.

През последните години една от най-предпочитаните инвестиции сред българите е тази в недвижими имоти и в злато, пише Novini.bg

Експерти твърдят, че инвестиционните сделки в недвижими имоти през последните години са между 20 и 25%.

„Инвестицията в имоти в дългосрочен план е ниско рискова. Освен това българинът е традиционалист. За разлика от западняците, ние предпочитаме да притежаваме собствено жилище“, коментира Ивайло Муцанкиев, директор продажби на недвижими имоти.

Само за първите два месеца от тази година експерти отчитат ръст с 15% на броя сделки с благородни метали в сравнение с 2023 г.

Все повече българи влагат в инвестиционни фондове

„Беше рекордната година в цял свят, когато става въпрос за инвестиции в злато. 2023 г. тенденцията в България се задържа. Българите продължиха да купуват и то в много сходни количества. За разлика от нас цяла Западна Европа видя изключителен спад“, отбелязва Макс Баклаян, изпълнителен директор на най-голямата търговска компания за благородни метали.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *