Полицаи с оръжия и кучета ще ни пазят по време на празниците

ТОП НОВИНИ

По повод предстоящите Коледни и Новогодишни празници от ОДМВР-Благоевград и РДПБЗН-Благоевград са предприети всички необходими мерки за опазване на обществения ред и сигурността на гражданите преди, по време и след приключване на празничните и почивни дни.

През празничните дни ще бъде завишен контролът при пренасянето, търговията, законната употреба и съхранението на взривни вещества, огнестрелно оръжие и боеприпаси, а там, където се предвижда използването на фойерверки или други пиротехнически изделия в новогодишната нощ контрола ще се осъществява от инспекторите по тази линия на дейност.

Предприети са и допълнителни мерки за сигурност, като екипи на Главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“ и колегите им от сектор „Специални тактически действия“ ще патрулират в районите на големи търговски обекти, коледни базари, централните градски части, жп и автогари, както и в малките населени места. Част от екипите ще са с дългоцевно оръжие и служебни кучета с цел предотвратяване на груби нарушения на обществения ред и извършването на евентуални престъпления.

Във връзка с очакваното засилване на пътникопотока по основните пътни артерии, водещи към общинските центрове и ГКПП е създадена организация за подпомагане на пътното движение от служители на сектор „ПП” при ОДМВР-Благоевград. От 22.12.2023г. до 02.01.2024 г. на територията, обслужвана от областната дирекция е създадена организация за осигуряване на максимален брой полицейски екипи за организиране и подпомагане на движението, а също и недопускане образуването на автомобилни колони.

Дейността на служителите, работещи по контрол на пътното движение, ще бъде насочена основно към подпомагане и регулиране на движението по пътищата, както и към контрол над водачи с рисково поведение, свързано с неправилно изпреварване, неправилни маневри, движение с превишена скорост и отнемане на предимство, а също и недопускане на управление на МПС след употреба на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози, както и от неправоспособни водачи.

От РДПБЗН-Благоевград са извършени 274 проверки за спазване на правилата и нормите за пожарна безопасност, като са проверени увеселителни, религиозни обекти, места за настаняване и туристически обекти. Констатирани са 43 нарушения, като са съставени 23 разпореждания и 4 акта за установено административно нарушение.

Ръководството на ОДМВР-Благоевград апелира към жителите и гостите на областта по време на празничните  и почивни дни да завишат бдителността си  с цел опазване на здравето, живота и имуществото им, като не оставят жилищата си за дълго време без надзор. Да не допускат близки и познати да произвеждат и употребяват самоделни взривни устройства и пиротехнически средства с неясен произход, като особено внимание да се обърне на децата.

При възникнали инциденти своевременно да се сигнализира на тел.112                

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *