Полша може да съдейства за поддръжката на българските МиГ-29

България ВОЙНАТА В УКРАЙНА ПОЛИТИКА

Руската агресия в Украйна поставя особено остро въпроса за нашата сигурност, заяви Румен Радев на среща с полския си колега Анджей Дуда.

Президентът Румен Радев и полският му колега Анджей Дуда обсъдиха днес в София партньорството между София и Варшава в области от взаимен интерес, както и сътрудничеството в сферата на отбраната, особено рисковете пред държавите от Източна Европа заради войната на Русия в Украйна. Дискутирана бе и възможността Варшава да съдейства за поддръжката на българските изтребители МиГ-29.

„Руската агресия в Украйна поставя особено остро въпроса за нашата сигурност. И тук ние, заедно с Полша, сме единни в усилията си за укрепване на източния фланг на Алианса. За създаване на необходимите условия за въвеждане в действие на плановете за степенуван отговор в зависимост от степента на заплахите. И формирането на многонационални бойни групи е само част от тези усилия“, заяви след срещата Румен Радев.

Държавният глава припомни, че България трябва да гради собствен отбранителен капацитет:

„България не може да бъде част от новата отбранителна концепция на Алианса без реални и съвременно оборудвани способности“.

Полша от своя страна заделя повече за отбрана. Освен близо 50 изтребителя Ф-16 страната чака доставка и на машините Ф-35. Държавите от региона поддържат и руско въоръжение в интерес на националната отбрана.

„МиГ-29 в Полша и Словакия и МиГ-21 в Румъния. Казвам го неслучайно, защото годините наред неглижиране на проблемите на отбраната на България доведоха до определен дефицит на способности“, заяви Румен Радев.

И подчерта, че особено критичен в България е въпросът за изтребителната авиация заради двигателите на МиГ-29 и забавянето на доставката на платените от страната ни Ф-16:

„Ако ние не предприемем спешно неотложни мерки, рискуваме да загробим нашата 110-годишна военна авиация“.

Полша е готова да съдейства за поддръжката на изтребителите МиГ-29.

„Експертни екипи да обсъдят възможността за оказване на съдействие на България за поддръжката на МиГ-29 с възможностите на полската индустрия и военновъздушни сили“, посочи Радев. 

Вчера полският президент беше в Молдова, а днес, след България, ще посети и Румъния. Полски медии съобщават, че пътуванията на Дуда в Кишинев, София и Букурещ са част от консултациите, които полският лидер провежда преди срещата на върха на НАТО в Брюксел този четвъртък и предстоящия след това разговор с американския президент Джо Байдън във Варшава./БНР, сн: БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *