Денков заяви, че земеделци с яхти, купени от субсидии, са в основата на предстоящия протест

България ПОЛИТИКА ТОП НОВИНИ

„Уважавам труда на всички земеделци, производители на плодове, зеленчуци, мляко, месо, тези, които произвеждат нашата храна. Готов съм да работя с всеки един от тях, който заедно с правителството е готов да реши натрупаните в сектора с десетки години проблеми. Ако някой от тези хора се е почувствал засегнат от моите думи, те не се насочени към тях, аз съм готов да се извиня“. Това заяви на брифинг в Министерски съвет премиерът Николай Денков.

Вчера той заяви, че не е готов да преговаря със земеделците, които организират мащабен протест днес понеделник (18 септември), докато те се държат като терористи. Причината за демонстрациите е разрешеният от парламента внос на украинско зърно. 

„Но има други, на тях не виждам за какво да се извинявам. Това са тези, които получават лъвския пай от многомилиардните помощи, които бяха дадени през последните години, с които помощи от ЕС и бюджета си построиха вили, купиха си яхти, скъпи коли. Голяма част от тези хора са в сърцето на организацията на този протест. Моят призив е хората от аграрния сектор да решат в коя от двете групи искат да участват“, добави Денков.

Как са разпределяни субсидиите през последните години можете да прочетете тук.

Премиерът посочи, че правителството е започнало работа по промяна на методиката, с която се разпределят субсидиите.

„Целта е по-балансирано рапределение, което дава повече възможности на малки и средни производители, които произвеждат месо, плодове, мляко, мед. Няма да се учудя, ако част от активностите са свързани с това“, заяви Денков.

Премиерът добави, че със споразумение между Европейската комисия и Украйна е решен един от проблемите, изброени в исканията на фермерите, и ще бъдат налагани ограничения на специфични групи стоки според държавите и техните специфики, за да не се пресити съответният пазар. За това Денков вече е говорил с премиера на Украйна Денис Шмигал, а следващата стъпка е България да определи от кои стоки какви количества да приеме.

„Това ще се реши след обсъждане с браншови организации. Поканихме ги, за да обясним какъв е смисълът на споразумението. Вместо да се отзоват, поставиха ултиматуми и заплашиха с блокади, създавайки проблеми за другите граждани. Въпреки това ние оставаме с протегната ръка към сектора и сме готови за
разговор, веднага щом браншовите организации са готови за конструктивен
диалог““, каза Денков.

Денков изброи още няколко факта, които не били чути в „информационния шум“ през последните няколко дни. Подчерта, че правителството никога не е отказвало диалог с организациите в аграрния сектор.

„Още на 25 юли се срещнах с представители на 35 организации от животновъдния сектор, на срещата присъстваха министърът на земеделието и министърът на финансите. На тази среща всички организации, с малки изключения, подкрепиха отпадане на ограниченията за Украйна“, каза Денков. Добави, че протестиращите са участвали в пет срещи, консултативни съвети към Министерството на земеделието, и са в контакт с министъра. Същите организации участват в работни групи по стратегическия план за земеделие.

Една от критиките към властта от земеделците е, че отпадането на ограниченията за внос от Украйна са приети набързо без обсъждане, вкл. в ресорната парламентарна комисия.

„Кабинетът е готов за диалог с представители на тези организации във всеки един подсектор в земеделието, за да се види какви са специфичните проблеми и решения“, подчерта Денков.

Не са установени замърсени продукти от Украйна

Тази сутрин пред „Нова телевизия“ Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите направи заявкахляб и закуски да не се произвеждат от зърно от Украйна. По думите ѝ украинската пшеница е носител на тежки метали, които са недопустими за производство на храни според европейските стандарти. Не поясни на базата на какви данни казва това.

Денков увери, че в България не са допускани продукти, които не съответстват на стандартите и са вредни за здравето.

„Има и ще има проверки на всички стоки, които се внасят от Украйна, От 1 октомври 2022 г. до 3 май, когато влиза забраната за внос, Агенцията по безопасност на храните е проверила 575 пратки зърно, в нито една от тях не са открити вредни вещества. Единствено в една пратка от 40 тона има
установени складови вредители. Цялото количество е върнато в Украйна. От утре всички стоки, внос от Украйна, ще са допълнително преглеждани от БАБХ“, добави Денков.

/dnevnik.bg. Сн: архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *