ЦИК показа образците на бюлетините (ВИДЕО+СНИМКИ)

БЪЛГАРИЯ ИЗБИРА

ЦИК показа образците на бюлетините, с които ще гласуваме на 2 април. Това се случи по време на редовния брифинг на Централната избирателна комисия, като бяха представени както хартиената бюлетина, така и тази от машината.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

В сряда публично бяха изтеглени серийните номера на шест от общо над 12 хиляди машини за гласуване. А целта – да бъде тестван софтуерът. От Министерството на електронното управление поканиха трима членове на ЦИК да присъстват на процедурата, които обаче не дойдоха.

„Извън страната ЦИК определи да се гласува в 738 избирателни секции. В 244 от тях ще има машини за гласуване. И в страната, и в чужбина – в секциите, където ще има гласуване и с машини и с хартиена бюлетина – машината за гласуваме ще бъде само една”. Това заяви говорителят на ЦИК Росица Матева. 

По думите ѝ при вземането на решение за СИК извън страната – все още не е било получено съгласие за секциите извън дипломатическите представителства в три държави – Канада, Норвегия и Швейцария. „За Норвегия и Канада вече имаме съгласие. За Швейцария такова съгласие се очаква. Когато го получим – информацията ще бъде публикувана на сайта на ЦИК. Съставите на СИК се надяваме да успеем да назначим до 20 март.

Ще се опитаме да го направим и по-рано, ако получим цялата информация от партиите. Срокът за гражданите, които искат да гласуват по настоящ адрес или с подвижна СИК, че срокът за подаване на заявления изтича на 18 март. Това е ден събота и ще напомним на общинските администрации, че следва да осигурят дежурни, които да приемат или обработят тези заявления”./нова тв

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *