(НА ЖИВО)Борисов: Виновниците за кризата не са в президентството, а пред него

България ПОЛИТИКА

Лидерът на ГЕРБ призова членовете и симпатизантите на партията да окажат помощ на пострадалите от трусовете в Турция

Искам да изкажа съболезнования на нашите приятели в Турция и Сирия. И да се обърна към нашите симпатизанти, кметове, членове и общински съвети в цялата страна. Разговарях с турската страна. Казаха, че имат нужда от одеяла, зимни палатки, портативни газови отоплители и генератори за ток, които да се изпратят в помощ на пострадалите. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на пресконференция в четвъртък.

Той коментира и темата с ядрената енергетика. „Знаете, че с огромни усилия в НС успяхме да приеме закони, които да диверсифицират на 100% горивото за двата ни ядрени реактора, съответно с „Фраматом” и „Уестингхаус”. Освен това беше приет закон, с който да се закупят два реактора американско производство, за да може като изтекат 10-те и 15-те години на 5 и 6 реактор, да сме си построили новата мощност”, обясни Борисов.

По думите на Борисов страната ни е по-напред от полския проект. „Можем да ползваме незабавно междуправителствено споразумение със САЩ, както направиха Полша, за да се определи начина за финансиране. така че, ако има санкции на ядрената енергетика на Русия, ние да ги подкрепим, като през това време сме си изградили съпътстващата нова мощност. така работи ГЕРБ – за санкции, но едновременно с това бързо строителство”, заяви той. И допълни: „По-напред сме, имаме всичко. Просто от правителството всичко може да се придвижи, Ако не – след 2 април ние ще го направим”.

По думите му цялата власт е била дадена на Радев и „той добре се оправя“, коментирайки протестите на хората „клечащи пред президентството за протести”.

„Виновниците не са в президентството, виновниците са пред президентството. Аз вкарах държавата в еврозоната. ДБ и ПП къде ни вкараха? За две години ни вкараха само в криза с горивата, криза с тока, криза с инфлацията. Криза, криза, криза“, категоричен е Борисов.

Той подчерта, че президентът Румен Радев е праволинеен човек. „Кой внесе закона за Северна Македония, кой внесе закона, за да изгони посредниците, кой помага най-много на Украйна, кой мисли за истинска диверсификация?” попита Борисов.

„Отидох и купих 20% от терминала за втечнен газ в Александруполис“, уточни той и добави, че веднага трябва да се инвестира, не само да се взима инвестиционна такса, за да може да се черпи газ, защото това е диверсификацията./nova tv

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *