Кирил Петков смята, че третият мандат ще отиде при БСП

България ПОЛИТИКА

Депутати коментираха пред журналисти в парламента третия мандат за съставяне на правителство. В понеделник кандидат-премиерът на „Продължаваме промяната“ Николай Денков върна на президента Румен Радев празна папката с втория мандат. Все още не е ясно на коя парламентарна сила държавният глава ще връчи третия проучвателен мандат. 

Бихме поставили пет големи национални задачи, на базата на които, ако в парламентарната зала се види, че има съгласие, бихме предложили кабинет, състав, който има капацитет да свърши тези неща за ограничен срок, с ограничен предмет, каза съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов. Представете си го като служебен кабинет, който не е излъчен от президента, уточни депутатът. 

Христо Иванов за третия мандат: Служебен кабинет, но не излъчен от президента

Третият мандат има тази логика, това не е мандат, който е по политическата логика, в който политически формации намират близост, договарят се и формират някакво мнозинство заедно, посочи Иванов. Според него такова мнозинство в този парламент при първите два мандата се е оказало, че е невъзможно. 

Технически кабинет означава кабинет, който има много тясно дефинирана задача за определен срок, който ще бъде година и няколко месеца, каза още Иванов. Според него министрите трябва да са с такъв профил, който да не прави кабинета заложник на политическото противопоставяне и да могат да носят отговорност. 

Ние сме в състояние на плаващи мнозинства, констатира Иванов и каза, че ако може да избира, би бил против тях, но това е волята на избирателите. По думите му сме произвели фрагментиран парламент. Той отрече да са водени разговори с президента. 

Даниел Митов от ГЕРБ-СДС коментира предложението на Христо Иванов. Пак е същото, което предложихме ние с първия мандат – ясни приоритети и правителство, което е равно отдалечено от всички, дали ще се нарече експертно или техническо, тези формули до голяма степен се припокриват.

Митов призова, на която и политическа сила бъде даден третият мандат, тя да подходи сериозно, пише БТА.

Хубаво е в крайна сметка да започнем да работим по правилата на парламентарната демокрация- такива, каквито ги познаваме, и механизмите, през които се поемат сериозни ангажименти, а именно лидерски разговори за уточняване на приоритетите, коментира Митов. Според него е нормално парламентарните групи да застанат зад разписаните ангажименти, редно е вече демокрацията да започне да работи в режим на нормалност. Никой не говори за коалиции, аз не мисля, че коалиции са възможни, уточни Митов. 

Нямаме идея на кого ще бъде даден мандатът, каза Митов. Ние призовахме ДБ да погледнат назад във времето и да си дадат сметка, че са участвали в мнозинство и в управление, в което има сериозни нарушения и съмнения за корупция, добави депутатът и каза, че няма да приемат правителство, в което участват съпредседателите на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и Асен Василев.

Според съпредседателя на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков е най-разумното да изчакат държавният глава Румен Радев да връчи третия мандат. „Моето лично чувство е, че президентът ще го даде на БСП, защото той досега имаше толкова остри позиции срещу т.нар. военнолюбци, че би било за мен доста голяма изненада да видим мандата точно при тях,“ коментира депутатът.

Решаващи дни на напрегнато политическо очакване: В чии ръце ще попадне папката с третия мандат?

„Моето очакване е повече към БСП, но, възможно е, разбира се, и към „Демократична България„, допълни Петков. Той припомни, че ДБ бяха единствената партия, която подкрепи тяхната декларация и с която са имали достатъчно сходство на политиките и приоритетите.

Той поздрави ДБ, че същия подход от втория мандат са готови да го придвижат и в третия мандат. Не вярвам, че ДБ ще си изменят приоритетите от тези, които ние предложихме, заяви Петков. Според него е много интересно, че между различните мандати нито се сменят хората, нито приоритетите.

За тези приоритети ние бихме подкрепили ДБ, но не вярваме, че същите тези приоритети, които и ГЕРБ, и ДПС, и другите партии не бяха съгласни дори да дискутират, биха ги подкрепили, добави Петков.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов каза, че ако „Възраждане“ получи третия мандат, ще попитат другите формации дали искат да застанат зад тяхната програма. Ние си говорим с всички тук в парламента и те си говорят с нас, коментира Костадинов.

И ДПС даде заявка да получи третия мандат

Лидерът на левицата Корнелия Нинова каза, че ще изчакат решението на президента. Тя обясни, че ако третият мандат отиде при „БСП за България“, ще свикат Националния съвет. 

На въпрос дали имат план за действие, Нинова отговори, че имат и първо ще го обсъдят в  колективния си орган. 

Лидерът на „Български възход“ Стефан Янев каза, че както другите партии, така и от „Български възход“ са готови, ако президентът Румен Радев реши да им връчи третия мандат. Депутатът допълни, че ще направят възможното  да търсят съгласие.

За да има стабилно управление, функциониращ кабинет и конструкция, която да го поддържа, е необходимо да има политическо споразумение, заяви Янев. По думите му няма значение дали то ще се нарича коалиционно или ще бъде използвано някакъв друг вид прилагателно.

Известно примирение ще трябва да има от всички, смята Янев. Според него е най-лесно да кажат: „отиваме на избори“. Янев уточни, че въпросът е какво искат българските граждани. Търсенето на решение, на съгласие и помирение е точно този знак, който даваме към всички българските граждани, че сме готови да жертваме партийното си его и да търсим решения, които са в интерес на всички, коментира депутатът.

Радев няма да даде третия мандат на Янев

Янев каза, че не е толкова важно какви лица биха участвали в този кабинет, дали те ще бъдат по-скоро експерти или ще политически ангажирани. Когато имаме принципите, по които ще функционира този кабинет, персоналните решения са относително по-лесни, допълни депутатът.

В отговор на журнали,стически въпрос, Янев се съгласи, че трябва да има реформа в съдебната система. Едва ли персонализацията и смяната на един човек с друг би решил проблема, коментира той./Новини бг, сн архив бгнес

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *