Д-р Мончева: Няма причини за обявяване на грипна епидемия в Благоевград

ТОП НОВИНИ

Завишен е броят на заболелите от грип и остри респираторни заболявания в област Благоевград, но засега няма причини за обявяване на грипна епидемия в нито една община в областта. Това информира д-р Веселка Мончева, директор отдел „Надзор на заразните болести” в Регионалната здравна инспекция:

„Има заболели от грип тип А и тип B. Днес са изпратени проби в Центъра по заразни и паразитни болести в София, за да се уточни какъв е типът грип на заболелите и кой преобладава. Очаква се резултатите да излязат до края на тази седмица и тогава ще бъдат обявени“, каза д-р Мончева.

Тя уточни, че заболяването протича различно – има и по-леки, и по-тежки форми, като по-тежките се наблюдават най-вече при по-възрастните хора и при малките деца. Клиничната картина е както при всеки грип, но тук продължителността е много по-голяма – две-три седмици.

Според д-р Веселка Мончева повечето хора вече не се изследват на COVID-19, но при тези, които се изследват, преобладава грипният вирус, а не коронавирусния.

В момента заболяемостта от грип и остри респираторни заболявания в област Благоевград е 160 на 10 хиляди души, а за да бъде обявена грипна епидемия тя трябва да достигне 396 на 10 хиляди души, уточни д-р Мончева./БНР, сн: архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *