ПП връщат на Радев неизпълнен мандата за правителство днес

България

Днес от 10.00 часа на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев ще приеме кандидата за министър-председател Николай Денков, посочен от втората по численост парламентарна група в 48-то Народно събрание – „Продължаваме промяната“ (ПП). 

Припомняме, че на него съгласно конституционната процедура връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на настоящия парламент.

Без дебат на 6 януари обаче народните представители отхвърлиха декларацията, предложена от ПП, за определяне на приоритетните национални цели и задачи пред 48-то Народно събрание и мерките, необходими за тяхното постигане. Така на практика вторият мандат за съставяне на правителство, връчен от президента, остана неизпълнен и предстои той да бъде върнат.

В гласуването участваха 177 депутати. „За“ декларацията гласуваха 63-а депутати – от ПП и ДБ, „против“ бяха 84, „въздържали се“ 30.

Третият мандат най-вероятно ще отиде в БСП. Това научи News.bg от свои източници. Червените също планират да се опитат за пореден път да сформират правителство и ще водят разговори с останалите партии. Преди това обаче столетницата ще се събере на заседание на Националния съвет, за да реши как да действа и с кого да разговаря.

От сега се знае, че подкрепа от ГЕРБ и ДПС няма да се търси. Още преди няколко седмици Нинова не изключи подкрепа за третия мандат заедно с ГЕРБ.

Дали левицата и ПП ще сближат позиции за опит за кабинет с третия мандат, не е ясно, но в последно време разделителните линии между бившите коалиционни партньори се задълбочиха.

Тази сутрин Корнелия Нинова увери, че ако БСП получи третия мандат, „ще направим всичко възможно“ и „всичко по силите си“. Не изключи от разговори нито една партия, но очерта като червени линии военната помощ за Украйна и „фиксацията“ в датата 1 януари 2024 г. за влизане на страната в Еврозоната. По отношение на тези линии „Български възход“ трябва да се определи, а позицията на „Демократична България“ е ясна.

И ПП и ГЕРБ обаче смятат, че шанс за правителство има с трети мандат в ръцете на „Демократична България“. В президентството обаче такива нагласи нямат.

И при завъртането на парламентарната рулетка през 2022 г., както и през 2021 г. президентът Румен Радев връчваше третия мандат на БСП, но нито веднъж Корнелия Нинова не успя да събере нужната подкрепа, за да сформира правителство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *