Стартира изграждането на тренировъчен център на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Благоевград

ОБЩИНА БЛАГОЕВГРАД ТОП НОВИНИ

Дейността се реализира по проект Floodguard „Интегрирани действия за съвместна координация и преодоляване на рисковете от наводнения в трансграничния район“, който се финансира по Програма Interreg V-A Гърция-България 2014-2020 г. Общият бюджет на проекта е 4 482 557,86 евро. Предвидените в проекта дейности включват изграждане на капацитет на структурите за намаляване на риска от наводнения и за обмен на информация, доставка на оборудване за обучение и действия при наводнения – командно-щабни автомобили с висока проходимост, високо-проходими автомобили тип „Ратрак“, специализирано оборудване, въжени спасителни системи, надуваеми диги, доставка на специализирана система за симулация на оперативни действия в случай на наводнения и разработване на двустранни оперативни процедури и планове за съвместно действие с гръцките служби в случай на наводнения.

Предвидено е да бъде изграден и оборудван съвместен тренировъчен център за първореагиращите на територията на област Благоевград, както и провеждане на обучения за повишаване на квалификацията и професионалните умения на оперативните екипи, действащи в трансграничния регион Гърция-България.

В рамките на проекта е предвидено провеждането на съвместни щабни и практически учения между ГДПБЗН и компетентните структури в Р Гърция. Церемонията „Първа копка“ се състоя днес от 11 часа в местността Поповка /до с. Покровник/ .

На събитието присъства директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ гл. комисар Николай Николов и представители на местната и изпълнителната власти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *