Борисов: Това, което направиха на Йордан Цонев, ще отключи гражданска война

България ПОЛИТИКА

Това, което направиха на Йордан Цонев, защото много пъти са го правили и на мен, не само, че не е правилно, това ще отключи гражданска война. Повече никой няма да допусне такова нещо пред дома му, никоя партия. Ако си мислят, че така ще ходят и ще се правят 5-6 души, които преди 2 години мислехме, че са някаква сила, а сега на изборите не успяха да влязат, няма да стане. Хаджигенов, Бабикян, Мая. Народът ги отхвърли 3-4 пъти поред. С кое право отиват да звънят на звънците? Това ли е демокрацията? Ще им бъде ли хубаво да се заложат пред къщите им? Или мислят, че ние и другите нямаме хора? Това каза на пресконференция лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Трябва да се смиряваме и да направим правителство: техническо, експертно, каквото и да е“, добави той. 

Борисов се съгласи с предложението на „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ да бъде създадена временна комисия за разглеждане на промените в Изборния кодекс. Даже предложи ГЕРБ да станат съвносители. Борисов иска комисията да работи 1 седмица – по 8 часа всеки ден от понеделник до неделя. Лидерът на ГЕРБ препоръча в срещите да участват IT специалисти, които да разсеят съмненията около машинния вот. Той изрично подчерта, че това не значи, че ГЕРБ се поддават на уличния натиск. Според него, парламентът работи чудесно, като дори по някои теми ГЕРБ правят мнозинства, включително с ПП и ДБ. 

Петков от протеста срещу хартиената бюлетина: Въпреки дъжда, има много хора

„В ПП и ДБ има много стойностни и качествени хора. Това клише го научих от тях. И от ГЕРБ има много стойностни и качествени хора, но видите ли там един-двама не стават. И там един-двама не стават. Петков при Цветанка Ризова, тя го прие с охота, каза, че Джемкорп не съществува и повече никакви въпроси не се задаваха. Не аз съм проблемът на ПП. А тези стотици хиляди хора, които задават въпроса, който вие задавате. Все още има достатъчно голяма група в обществото, която им вярва. С всеки ден това, което те ще разбират за тях, ще им намалява доверието. Площадната демокрация стана модерна. Тези дни основното, което се говори в предаванията, е, че ние, БСП и ДПС искаме да се върнем, но това е изконна наистина. Само преди няколко седмици по техните правила, с техните флашки, машини и Изборен кодекс ги победихме с над 5 %. С какво повече ще ни помогне хартията? Просто нашите избиратели искат да има хартия. Не го правим за БСП и ДПС. За приказките от типа, че мафията искала да се върне: по вашите правила народът ни постави на първо място“, посочи още Бойко Борисов.

Лена Бориславова публикува „тълковен речник на ГЕРБ“

Лидерът на ГЕРБ заяви, че Карадайъ го е предупредил, че накрая ще види какво ще се случи с „машините на Мадуро“. „Само че ние тогава осигурихме парите, а ЦИК проведе конкурсът. Сега имаме 4 години да управляваме, с който и да е мандат. Може, щом искаме 100 % машинно гласуване, да вземем тези машини, които са в Щатите: половината щати гласуват така. Или съответно този софтуер да гов земе държавата, да се създаде Агенция по киберсгируност, която да ни каже, че в деня на изборите тези вълшебни хакери, които има и в нас, и в Русия, няма да повлияят на вота“, каза още той.

По думите му, хората искат хартиени бюлетини. „Само с баланс може да продължи да се работи с отстъпки. Народът не е казал ГЕРБ да управлява, но е казал, че без ГЕРБ няма да се управлява. Това са казали изборите и аз се съобразявам с гласа на хората“, каза още Борисов.

Той заяви, че ГЕРБ не са разговаряли и предлагали подкрепа на Стефан Янев и „Български възход“ в случай, че третият мандат отиде при тях. „Умишлено се пазя от такива разговори, защото съм брюкселски възпитаник. Основният принцип на Брюксел, е, че докато всичко не се договори, нищо не е договорено. Затова първо трябва да се направи документ, около който да се обединят партиите, след това с какви хора: ярки политически лица или експерти, под този документ да е подписано. Всяко решение на този следващ кабинет, парламентът да не дава подкрепа, ако не е вкарано в този план“, добави Борисов и заяви, че ГЕРБ работят по такъв документ. /новини бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *