Изключват Русия от SWIFT

ВОЙНАТА В УКРАЙНА

Върховният представител по въпросите на сигурността на външните работи Жозеп Борел свиква утре вечер в 19 часа българско време извънредна видеоконферентна среща на министрите на външните работи, за да одобрят нови санкции срещу Русия. Очаква се страната да бъде изключена от системата за международни разплащания SWIFT. Досега Германия беше против въвеждането на тази крайна мярка.

„Свиквам виртуална среща на външните министри на Европейския съюз утре в 18.00 часа, за да приемам допълнителни мерки в подкрепа на Украйна срещу агресията от Русия. Ще предложа пакет от спешна помощ за украинските въоръжени сили в подкрепа на тяхната героична битка“, написа Борел в Туитър.

Платежната система SWIFT със седалище в Белгия осигурява комуникация между 11000 банки в 200 държави по целия свят. Мрежата позволява финансовите институции да изпращат и получават платежни нареждания в надеждна и сигурна среща.

SWIFT предлага и софтуер за финансовите институции. Ако една банка бъде изключена от SWIFT, тя не може да превежда пари към други банки. След като Русия бъде изключена от SWIFT на практика руските компании няма да могат да осъществяват никакви сделки и трансакции в чужбина./БНТ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *