Мирчев: Ако се налага, енергийният министър да спи пред вратата на гръцкия си колега, за да осигури слотове(ВИДЕО)

ТОП НОВИНИ

Бившият депутат смята, че причината за отказа от танкерите не е липса на слотове за разтоварването им

Ивайло Мирчев от „Демократична България“ коментира в „Здравей, България” енергийната ситуация у нас.

Попитан дали не трябва страната ни да подсигури зимата с газ от „Газпром”, Мирчев отговори, че до голяма степен зимата е била подсигурена от уговорените танкери с втечнен газ. Той попита защо сме отказали шест от тях и отрече тезата, че причината е липса на слотове за разтоварването им. „Няма нищо подобно. Газовият терминал в Гърция е с удвоен капацитет вече. Само че трябва някой да отиде до Гърция и да говори с гръцките представители за това да имаме осигурени слотове. Работата на енергийния министър е не просто да отиде, а ако трябва да спи пред вратата на гръцкия министър, докато не осигури слотовете.”

Дончев: В момента „Газпром” не е надежден източник на газ

Бившият депутат коментира и руската компания „Лукойл”. „Схемата с „Лукойл” я направи ГЕРБ. „Лукойл” не плаща от години данък печалба”. По думите му компанията на практика е монополист на българския пазар. Мирчев разясни как всъщност действала схемата. „Рафинерията в Бургас работи на ишлеме. Има една компания, регистрирана в Швейцария – „Литаско”. Реалните й собственици обаче в Русия и това е „Лукойл”. Тази компания продава на „Лукойл” нефт на каквато цена реши. „Лукойл” преработва нефта, слага си съвсем малък марж и на изхода „Литаско” купува произведената продукция горива. Същата схема практикуваха „Мултигруп” през 90-те години, само че те тогава взимаха едно държавно предприятие и бяха на входа и изхода. На входа те му даваха цялата суровина, на изхода – купуваха цялата продукция”, обясни бившият депутат от ДБ. Според „най-консервативни оценки” държавата е ощетена с 200-250 млн. лв., твърди Ивайло Мирчев.

Привикаха Ивайло Мирчев в ГДБОП

Той коментира и доклада, направен от „Център за изследване на демокрацията”, който е внесъл в ГДБОП с опасения, че в българските служби за сигурност има руско влияние. Към момента е бил разпитан в качеството си на свидетел по случая. „Всъщност Русия не работи по никакъв начин за интересите на България в момента”, твърди бившият народен представител.

Целия разговор вижте във видеото.

/нова тв, сн: архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *