Горещото лято свива реколтата от картофи в Европа

ДРУГИ ЛЮБОПИТНО СВЯТ

Горещото лято в Европа се очаква да доведе до най-малката реколта от картофи от години, което заплашва по-нататъшно покачване на цените на популярни храни като пържени картофи, точно когато потребителите се борят с галопиращата инфлация.

Картофите, основна храна за домакинствата, независимо дали се купуват пресни или под формата на готови продукти като пържени картофи или чипс, са сред летните култури, които тази година пострадаха от рекордните температури и най-лошата суша в Европа от 500 години.

Сухите условия в Германия, Франция, Нидерландия и Белгия биха могли да изтласкат производството в ЕС до най-ниското ниво в историята, под това, наблюдавано през също засегнатата от суша 2018 г.

Повишаването на цените на енергията и храните предизвика рязко покачване на инфлацията, която в еврозоната се повиши до 9 процента, нива, невиждани от половин век.

Европейските производители предупреждават, че прогнозите за реколтата са ориентировъчни преди началото на основното прибиране през септември и че дъждовете и скорошните по-ниски температури могат да донесат късно облекчение./бнт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *