Лятната ковидна вълна застигна и децата, оплакванията са отпадналост, повишена температура, кашлица и хрема

ОБЩИНА БЛАГОЕВГРАД ТОП НОВИНИ

Все повече деца се заразяват с коронавирус през последните дни. През кабинета на благоевградския педиатър д-р Дафина Тачова, специалист по детска пневмология и фтизиатрия, минават значително повече малки пациенти, които след направените антигенни тестове се оказват положителни за ковид.

„Масово идват деца с оплаквания за отпадналост, висока температура, липса на апетит, хрема и кашлица. Има случаи на заразени деца с коронавирусна инфекция, както сред най-малките от  1 до 3 години, така и във възрастовата група от 3 до 6 г.  Сред възрастните симптомите са подобни – внезапна отпадналост, главоболие, втрисане и повишена температура. При някои се забелязва поддържане на температура около 38 градуса в продължение на 3-4 дни. Препоръката ми е в тези случаи е да не се взимат антипиретици за понижаване на температурата, тъй като така се създават благоприятни условия за репликиране на вируса. Лечението е симптоматично, като антибиотици се изписват, ако инфекцията премине в бактериална”, заяви за „Струма“ д-р Тачова.

Двете болнични отделения на МБАЛ – Благоевград – инфекциозно и вътрешно, са пълни основно с възрастни пациенти. „21 пациенти са на болнично лечение. При мен са над 80-годишна възраст, сред тях има както ваксинирани, така и неваксинирани. Важното е, че сега вирусът протича по-леко, но пациентите, които са с придружаващи заболявания, трябва да са под наблюдение”, заяви началникът на вътрешно отделение д-р Румен Кондев.

За момента няма болни с тежки усложнения, които да са преведени в реанимация. Към вчерашна дата са регистрирани 82 нови случая на заразени с Ковид-19 в Пиринско, а общо в страната са 722.  Към момента Благоевградска област, която е в западния регион 1 на епидемичната карта, все още е в първия етап на противоепидемичните мерки, които задължително включват носене на защитна маска за лице в лечебни и здравни заведения, обекти за предоставяне на социални услуги, аптеки, градски транспорт и в други обекти, в които рискът от заразяване е висок; спазване на физическа дистанция от минимум 1,5 м; хигиена на ръцете и дезинфекция на повърхности, редовно проветряване, както и работа от разстояние (надомна), при възможност.

 С оглед на темповете на разпространение на лятната „Омикрон” вълна прогнозота на здравните експерти е, че до 5 дни ще се премине във втория етап, когато ще стане задължително носенето на защитна маска за лице на закрито във всички обекти с обществено предназначение, търговски или други , които предоставят услуги на граждани, както и по време на различни образователни (в т. ч. училища и висши учебни заведения), спортни, научни и културни дейности и мероприятия, свързани със струпване на хора./струма бг, сн:архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *