Кирил Петков: Ако има решение за петролно ембарго на Русия, със сигурност ще има изключение за България

България ЕВРОПА

Ако има решение за забрана за внос на петрол от Русия, със сигурност ще има изключение за България. Това заяви премиерът Кирил Петков преди началото на извънредното заседание на Европейския съвет. Очакванията са страната ни да може да купува петрол до края на 2024.

„Успяхме да го проговорим на най-високо ниво на обяд. Много се радвам, че на европейско ниво ни разбират и успява българското правителство добре да комуникира важните за България моменти и се надявам, че бизнеса няма да получи стреса, който е факт в доста други страни.“ – заяви Петков.

Премиерът допълни, че всичко това ще се случи, ако въобще се стигне до шести пакет от санкции срещу Русия, тъй като нищо не е сигурно до последния момент.

Европейските лидери ще обсъждат ситуацията в Украйна и темите сигурност и отбрана, енергетика и продоволствена сигурност.

Държавните и правителствени ръководители ще дискутират актуалните развития, свързани с руската военна агресия в Украйна и продължаващите действия на ЕС в подкрепа на украинската страна. Предвижда се и видеоконферентна връзка с украинския президент Владимир Зеленски.

Темата за сигурността и отбраната ще бъде обсъдена в контекста на последващите действия след Срещата на върха във Версай и Европейския съвет през март 2022 г. Акцент ще бъде поставен върху начините за повишаване на устойчивостта и отбранителния капацитет чрез инвестиции./БНТ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *