МС прие Оперативния план за въвеждане на еврото през 2024 г.(ВИДЕО)

България ПОЛИТИКА

Специално за търговците е предвидено да има двойна каса – в лева и в евро, в рамките на един месец.

Министерският съвет прие Националния план за въвеждане на еврото през 2024 г.

Това съобщи вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

Това е оперативния план, който дава ясни срокове и задачи към институциите – как ще става превалутирането, обръщането на депозитите, заемите, как ще става работата в агенциите по вписвания, така че да можем на 1 януари 2024 г. да имаме техническа готовност за приемане на еврото, обясни Василев.

Предстоят редица законодателни промени, включително промяна в Закона за БНБ и обществени обсъждания преди това, уточни вицепремиерът.

3 месеца преди и 9 месеца след въвеждането ще се публикуват цените в лева и евро с цел защита на потребителите. Курсът е фиксиран – той е текущият курс, обясни Василев в отговор на въпрос на БНТ.

Специално за търговците е предвидено да има двойна каса – в лева и в евро, в рамките на един месец.

В коалиционното споразумение е предвидено еврото да се въведе възможно най-скоро. Техническата подготовка, за да можем да влезем на 1 януари 2024 г. отнема 18 месеца, така че нямаме и много време, обясни финансовият министър.

Асен Василев отговори на въпрос във връзка с определения като български вариант на закона „Магнитски“.

Има работна група, която се ръководи от Министерство на правосъдието, Министерство на финансите, Министерство на външните работи, ДАНС и редица други институции. Когато излезе първия списък „Магнитски“ имахме дупка в законодателството, обясни вицепремиерът, като допълни, че имат поет ангажимент тази законодателна празнота да бъде запълнена.

По думите на Василев, правосъдното министерство е най-правилното министерство – да се съобрази с всички национални и международни актове и да намери начин, когато някой е санкциониран и това санкциониране поставя проблем пред българската финансова система и икономика от допълнителна зараза, този проблем да бъде овладян./БНТ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *