Шефът на РЗИ – Благоевград д-р Калоянов уволни без мотив заместничката си д-р Василева, забрани достъп до сградата на всичките си предшественици

ТОП НОВИНИ

Директорът на Регионалната здравна инспекция в Благоевград д-р Калоян Калоянов уволни вчера без всякакви обяснения и мотиви единствения си заместник д-р Иванка Василева, която е епидемиолог и работи от много време в инспекцията. Рано сутринта тя получила заповедта си за прекратяване на трудовите правоотношения, и то не от директора, а от главния секретар на РЗИ Методи Манов. Василева потърсила обяснение за неочакваното уволнение, но Манов не можал да й даде никакво и тя отказала да сложи подписа си срещу „получател“.

Любопитно е, че заповедта за уволнение все пак е подписана от д-р Калоянов, въпреки че от 3 май той не ходи на работа, а всеки ден шофьори на РЗИ му носят у дома пощата, за да разписва документи. Въпреки че по закон при отсъствие на директора функциите му се поемат от заместник-директора, който трябва да прави и ежедневните оперативки, в РЗИ – Благоевград по устна заповед на д-р Калоянов всички тези ангажименти са вменени на главния секретар.

Отново вчера, по телефона д-р Калоян Калоянов разпоредил на дежурния по портал да не допуска до сградата бившия директор на РЗИ д-р Лена Павлова. Преди 4 г. тя се пенсионира и оттогава често ходи в инспекцията на кафе с бившите си подчинени, с които е запазила отлични приятелски и колегиални отношения, обясниха служители на РЗИ. Малко по-късно, отново по телефона, д-р Калоянов разширил забранения достъп до обществената сграда и за „всички бивши директори, заместник-директори и уволнени от работа“, явно за да включи в забранителния списък и прясно уволнената д-р Иванка Василева.

Както „Струма“ писа, през последните 2 седмици в РЗИ – Благоевград текат усилени проверки от страна на здравното министерство. Първата беше за задължителната годишна атестация на д-р К. Калоянов, която обаче завърши с доста незадоволителен резултат за него заради множество открити нарушения в общата администрация. След лоша атестационна оценка по Кодекса на държавния служител би трябвало да следва незабавно уволнение, но вместо това РЗИ шефът окончателно спря да ходи на работа и започна чистка в институцията – уволни юристката Надежда Вълкова и директора на дирекция „Административно-правно, финансово и стопанско обслужване” Илко Тодоров, и то докато последният бил в болнични. Веднъж по съдебен път Тодоров успя да отмени наложено му от Калоянов дисциплинарно наказание „забележка“ заради неработещ мобилен телефон по време на пандемията, който бе обявен на електронната страница на РЗИ заедно с още 2 други спешни телефонни номера. Според наши източници Тодоров отново е подал жалба в съда срещу Калоянов, този път за уволнението му по време на болнични.

Д-р Калоян Калоянов оглави инспекцията през 2018 г. след пенсионирането на предшественичката му д-р Лена Павлова. Той спечели мястото след конкурс, когато зад него открито застана местната структура на ГЕРБ. Преди това Калоянов работеше като началник на отдел в дирекция „Обществено здраве“ и се пробва пак с конкурс да стане главен секретар на РЗИ, но тогава го победи Методи Манов.

По време на пандемията РЗИ – Благоевград на няколко пъти попадна в центъра на медийни скандали, главно за фалшиви сертификати и приоритетно ваксиниране на чуждестранни граждани пред български. От УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ поискаха от д-р Калоянов незабавно извинение заради твърдението му, че преди 2 г. сатовчанското с. Осина пламна от коронавирус заради жена, която се лекулвала в тяхната болница, по-късно благоевградският кмет Илко Стоянов открито се оплака на нарочна пресконференция от поведението на д-р Калоянов и невъзможността да се контактува с него, но до момента шефът на РЗИ – Благоевград винаги успяваше да мине „между капките“. В инспекцията усилено се говори, че зад гърба му стои главният държавен здравен инспектор доц. д-р д.м. Ангел Кунчев./struma bg, сн: архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *