Русия обяви победа в Мариупол

ВОЙНАТА В УКРАЙНА СВЯТ

Русия обяви победа в Мариупол. Според руските власти от металургичния комплекс са изведени 2439 военни. Сред тях има редови военнослужещи, полицаи, граничари, както и членове на полка Азов.

Месеци наред защитниците от „Азовстал“ удържаха комплекса и не позволяваха на Русия да обяви, че окончателно контролира стратегическия пристанищен град. Изведените военни се насочват към територии в самопровъзгласилата се проруска Донецка народна република.

Киев се надява на размяна на военнопленници, за да прибере „героите от Мариупол“, както ги нарича. Москва обаче не е потвърдила подобни намерения, въпреки че президентът Владимир Путин заяви, че с украинските военни ще се отнасят в съответствие с международните норми.

В среднощното си обръщение, президентът Зеленски заяви, че се търсят варианти Русия да плати цената на войната в Украйна:

„Първо – освобождение – ние трябва да борим, докато не изчистим земята си от окупатори и гарантираме сигурността на Украйна. Второ – преследване на всички военни престъпления, извършени от руснаците. В украинските съдилища, на международни трибунали и на бойното поле, докато войната продължава. И трето – работим, за да сме сигурни, че Русия – по един или друг начин, компенсира всичко, което е разрушила в Украйна. Всяка изгорена къща, всяко разрушено училище, всяка срината болница. Всяка взривена културна институция или инфраструктура. Всеки затворен бизнес, всяка гривна, изгубена от хората, предприемачите, обществото и държавата.“/бнт, сн: стопкадър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.