Ив. Златанов: Английският език е най-предпочитан от зрелостниците за матурата днес

ТОП НОВИНИ

„На Втория държавен зрелостен изпит по избираем предмет днес са се явили 1359 ученици. Имащите право да се явят на него в  област Благоевград  са 1421 ученици, 49 от тях по различни причини не са завършили успешно 12 клас и са в категория недопуснати. По някаква причина 13 ученици от 30-те училища в областта, в които се провежда  матурата днес не са се явили“ – това заяви в интервю за Радио Благоевград Ивайло Златанов, началник на Регионалното управление на образованието.

Английският език е най-предпочитан от зрелостниците в Благоевградска област за днешния държавен зрелостен изпит – 347 ученици, география и икономика – 233 ученици, биология и здравно образование – 187.

Ивайло Златанов уточни, че от тази година, съгласно разпоредбите на Закона за предучилищното и училищното образование, учениците, които се обучават в професионалните училища – 17 в област Благоевград,  днес задължително полагат изпит за придобиване степен на професионална квалификация. „В тази връзка днес в 17-те училища в областта  935 ученици са се явили  и полагат изпит по теория за придобиване на съответна степен на професионална квалификация. Това е една положителна промяна, което ще позволи на тези ученици да се реализират успешно на пазара на труда“ ./БНР, сн: Дарик

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *