(НА ЖИВО)Изявление на Румен Радев след срещите му в Германия

България ПОЛИТИКА СВЯТ

Президентът Румен Радев е на посещение във Федерална Република Германия. Днес държавният ни глава проведе среща със своя колега Франк-Валтер Щайнмайер в президентския дворец „Белвю“ в Берлин. След това Радев разговаря и с канцлера на Германия Олаф Шолц във Федералното канцлерство.

Имаме пълно разбиране за дерогацията за вноса на петрол, обяви пред журналисти президентът, като подчерта, че е удовлетворен от разбирането на немската страна по всички важни позиции за България. Продължава диалогът на най-високо политическо ниво.

По отношение на диверсификацията на газа, ще е необходимо време и много усилия за изграждане на необходимата инфраструктура с нови договори. По-важното е, че имаме пълното разбиране и подкрепа на немската страна за дерогацията за вноса на петрол.

Радев отговори на въпрос на БНТ за отношенията ни със Северна Македония.

Когато говорим за общия европейски контекст и за европейските институции, не трябва да допускаме тази тенденция за това, че нашата национална позиция да става заложник на конфликта в Украйна. Удивително е как Европа, която се изгради като пример за останалия свят по отношение на демокрация и човешки права, на нетолерантност към езика на омразата, е готова да загърби тези свои принципи и ценности. Затова не трябва да допускаме легитимацията на македонизма, на идеологеми от бивша Югославия да намират място в ЕС, защото те ще имат дългосрочни неблагоприятни последици за Съюза. Затова България като отговорен член на ЕС трябва да работи така, че да интегрира партньори, а не проблеми. Да мислим за стабилността на ЕС.

Президентът отговори и на въпрос на БНТ за обявените днес антиинфлационни мерки на правителството.

Отдавна призовавам за отворен, конструктивен диалог, за дългосрочни решения относно енергийната, икономическа и социална криза, за предвидимост за бизнеса и гражданите, така че това е едно дългоочаквано решение. Такива решения трябва да бъдат в резултат на ангажирана политика, а не под натиска на улицата, допълни Радев.

Във фокуса на разговорите са двустранните отношения между България и Германия, задълбочаването на икономическото и инвестиционното сътрудничество, теми от дневния ред на Европейския съюз, диверсификацията на енергийните доставки и укрепване на сигурността на Европа в контекста на войната в Украйна.

В делегацията на българския държавен глава са включени представители на ръководствата на национално представителните работодателски организации в България, както и ръководството на най-голямата икономическа зона на Балканите „Тракия“. В състава на делегацията са също и представители на бизнеса с вече установени партньорства в Германия, в областта на алтернативните енергийни източници./БНТ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *