Русия гони български дипломат

България ВОЙНАТА В УКРАЙНА ПОЛИТИКА СВЯТ

Русия обяви служител на българското посолство в Москва за персона нон грата, като ответна мярка, се казва в изявление на руското външно министерство, предаде БГНЕС.

„На 13 май извънредният и пълномощен посланик на Република България в Руската федерация Атанас Кръстин е бил извикан в руското външно министерство, където му е връчена нота от министерството, с която служител на българското посолство в Москва е обявен за персона нон грата“, се казва в изявление на дипломатическото ведомство. „Тази мярка е в отговор на немотивираното решение, взето през април от българската страна, да обяви дипломат от руското посолство в София за персона нон грата“, се казва още в изявлението. 

Същевременно Москва обяви, че гони 10 румънски дипломати. 

„На 13 май румънският извънреден и пълномощен посланик в Руската федерация Кристиан Истрате беше поканен в руското външно министерство, където му беше връчена нота от министерството за обявяването за персона нон грата на десет служители на румънското посолство в Москва“, се казва в изявлението.

Външното министерство посочва, че мярката е в отговор на решението на Румъния от 5 април да изгони десет руски дипломати.

„Москва отхвърля опитите на Румъния да хвърли вината за военните престъпления в Украйна върху Русия“, заявяват от външното министерство./nova.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *